Toon en Henk derde op de 15 van Standdaarbuiten

20180513Standdaarbuiten96* Etten-Leur, 12 mei 2018 – Dé traditionele wegwedstrijd op Hemelvaartsdag in West-Brabant is natuurlijk de 15 van Standdaarbuiten, en deze drie rondjes met de col A17 zijn ook al jaren onderdeel van het regionale RunningCenter Loopcircuit West-Brabant. En meestal is Toon Heeren de snelste Achillesatleet, en is hij daar al menigmaal als winnaar gehuldigd. In de editie van 2018 kwam de hardloper uit Sint Willebrord tot 51:48, goed voor een derde plaats in de sterkt bezette categorie M45. De mannen van geboortejaar 1963 en eerder moesten ook hard lopen voor hun podiumplek.

Zo liepen beide Achillestoppers in die leeftijdscategorie, Kees Lazeroms en Henk Buesink grotendeels samen hun drie ronden door en om Standdaarbuiten. Uiteindelijk won de net iets jongere Henk de broederstrijd door een kleine minuut eerder dan zijn club- en trainingsgenoot te finishen. Achteraf blijkt dan Henk nooit zo snel was tijdens deze wedstrijd. In 2014 kwam hij al eens tot 57:08, maar zo snel als de 57:02 was de Etten-Leurse hardloper hier nog nooit. Kees werd met zijn 57:51 vierde bij de M55. Ereplaatsen  waren er ook voor Maarten Roeloffs, de veelzijdige (meerkamp-)atleet van Achilles eindigde als nummer twee op de 5 kilometer in 20:37. José van der Linden koos ervoor om twee rondjes te lopen en liet na een kilometer op tien 44:58 noteren, goed voor de tweede plaats op die afstand.

20180513Standdaarbuiten9020180513Standdaarbuiten720180513Standdaarbuiten92Het vermelden waard is tenslotte nog het PR dat Lennard van der Heiden loopt op zijn 10 km: 41:36.

En hieronder lees je het persoonlijke wedstrijdrelaas van Henk Buesink:
“Jaarlijkse traditie op Hemelvaartsdag, de 15 km van Standdaarbuiten. Ik vind het wel een lekker rondje. Enig minpunt is het tijdstip van 13.30 uur. Het kost je je hele dag.

Prima start in een grote groep met onder andere Kees Lazeroms. Beetje de kat uit de boom kijken. Prima omstandigheden, niet zo warm als in het begin van de week. Wel wat wind, maar die hadden we alleen een stukje tegen het viaduct op. Bij het begin van de tweede ronde was de groep al flink uitgedund en Kees wees me op een gast die ruim 100 meter voor ons liep. Die zat in dezelfde leeftijdsklasse en daarvoor zat er nog een. We liepen dus 3 en 4. Ik vond het te vroeg om het gat dicht te lopen, we waren tenslotte op nog maar 6 km. Kees en ik wisselden elkaar prima af, het tempo leek me redelijk stabiel te blijven.

Bij het begin van de derde ronde waren we in totaal nog met z’n drieën, de concurrent nog voor ons. Ik voelde me goed en dacht ik ga het toch proberen. Ik voerde het tempo iets op en merkte dat ik wat inliep op die concurrent. Tegelijkertijd pakte ik wat afstand op Kees. Het gat slonk snel, onder de snelweg door gaat de weg omhoog richting de dijk naar Standdaarbuiten. Ik zette flink aan om mijn tegenstander te pakken. Ik kwam naast ‘m, hij keek verbaasd opzij en zei ik moet versnellen. En weg was ie. Ik kon hem niet meer bijhouden. De laatste kilometer zat ik in de achtervolging, ik bleef op een paar seconden hangen.

13e plaats in het totale veld, derde bij de heren 55+ achter een gast uit Goes en een uit Zierikzee. Onbekenden voor mij. Met een tijd van 57.02 ben ik dik tevreden.”

Voor de uitslag van de 15 van  Standdaarbuiten, klik hier.

Jos van der Reep maakte op Hemelvaartsdag 2018 weer een serie (549) foto’s.