GALM Groep

Wat is GALM?

GALM staat voor Groninger Actief Leven Model
GALM is een door de Werkgroep Bewegingswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) in samenwerking met de Landelijke Stichting Meer Bewegen voor Ouderen ontwikkelde sportstimuleringsstrategie met als uitgangspunt het Active Living concept. Dit laatste is een opvatting over het stimuleren van sportieve activiteiten en is ontwikkeld in Canada. Op basis van dit concept is voor de Nederlandse situatie de GALM-strategie ontwikkeld. Aanleiding hiervoor was en is nog steeds de omvang van de bewegingsarmoede onder de senioren en de toenemende vergrijzing van de samenleving. Onder senioren bedoelen we senioren in de leeftijd van 55 en ouder die nog nooit of onvoldoende sportief actief zijn. Door middel van een speciale benaderingsstrategie wordt getracht zoveel mogelijk bovengenoemde senioren te interesseren voor deelname aan GALM.

Hoe zit die benaderingsstrategie in elkaar
Alle senioren in de leeftijd van 55 t/m 65 jaar in een gemeente of een gedeelte van de gemeente worden middels een brief door de gemeente benaderd. Zij worden uitgenodigd om tegen een kleine vergoeding deel te nemen aan een fittestdag. Deze fittestdag bestaat uit het checken van bloeddruk, gewicht en lengte en uit een aantal fitheidstesten. Namelijk de vaardigheid, reactiesnelheid, knijpkracht flexibiliteit lage rug/hamstring, flexibiliteit schouders en het uithoudingsvermogen worden door middel van een aantal oefeningen getest. Hieruit komt een uitslag en met deze uitslag ga je naar de adviseringstafel. Daar nemen galmdocenten de uitslag met de mensen door en geven advies over de bewegingsmogenlijkheden die het galmproject, andere verenigingen of instanties kunnen bieden. Er wordt uitgelegd wat het galmproject inhoud.

Wat houdt het galmproject in
Gedurende 12 weken sport men in een gymzaal met andere galmers. Elke week een andere tak van sport (voetbal, tennis, volley enz.). Tijdens die 12 weken maakt men een paar uitstapjes naar verenigingen. Tijdens zo’n uitstapje krijgt de galmer een introductieles. Deze uitstapjes zijn er om de galmer kennis te laten maken met meerdere sporten. Zodat straks als het galmproject afgelopen is de galmer weet welke sport bij hem/haar past en in die sport dan ook verder kan gaan. Na die 12 weken kan de galmer nog een vervolg traject nemen van ongeveer 28 weken. In totaal heeft men dan een heel jaar aan het galmproject deelgenomen. Ook tijdens het 2e gedeelte van het project worden er uitstapjes gemaakt naar diverse verenigingen.

Het Galmproject is er om mensen aan het sporten te krijgen en of aan het sporten te houden. Daarnaast spelen de sociale contacten ook nog een grote rol. Je leert nieuwe mensen kennen. Mensen waarmee je lekker gaat sporten en daarna misschien nog een lekker bakje koffie gaat drinken.

Als het Galmproject afgelopen is kunnen de mensen kiezen om te blijven galmen. Dit noemen we dan nagalmen. Door veel galmers wordt dit ook gedaan. Want de diversiteit die ze tijdens de lessen krijgen, spreekt hun enorm aan en vinden ze heel prettig. Het nagalmen gebeurt dan niet meer vanuit de gemeente maar wordt door een vereniging overgenomen. En wel de vereniging waarbij de docente werkzaam is. Anderen kiezen voor een andere tak van sport en dus ook voor een andere vereniging. Zij hebben elders hun uitdaging gevonden. Het nagalmen gaat op dezelfde manier door als het galmen. Elke week is er een andere tak van sport aan de beurt. Er wordt gewerkt aan de beweeglijkheid en aan de conditie.

Lees hier meer over GALM, zoals de gemeente Etten-Leur het sporten aanbiedt.

Nog meer informatie nodig? Mail dan naar galm@arvachilles.nl