Help je club
Dat lees je jaarlijks in januari, wanneer je de mail van de vrijwilligerscoördinator opent.
Bedankt voor je inzet
Je wordt daarin hartelijk bedankt voor jouw inzet voor ARV Achilles.
De vaste bijlage van die email is het aanmeldformulier voor het vrijwilligerswerk. Om een zo goed en volledig mogelijk beeld te krijgen van al het onbetaalde clubwerk binnen onze vereniging, is het van belang dat alle leden, maar ook trainers, coördinatoren en bestuursleden het formulier invullen. Ook wanneer je geen vrijwilligerswerk kan of wil doen.
Vrijwilligerstaak
Jaarlijks twee dagdelen van vier uur, dat is bij Achilles een volledige vrijwilligerstaak. En zijn uiteraard zaken die niet binnen die gestelde termijn passen, zoals bijvoorbeeld kantinehulp op een donderdagochtend. Dan zal je vier tot zes keer op moeten draven om aan je acht uur te komen.
Ontheffing vrijwilligerswerk
Wanneer je traint bij de Pupillen, C/D junioren of G-recreanten of per 1 januari nog geen 16 bent of 70 jaar of ouder, dan ben je vrijgesteld voor onbetaald clubwerk. Behoor je niet tot die categorie, dan is de enige mogelijkheid om daar onderuit te komen het (jaarlijks) betalen van € 35,00 aan vrijwilligersbijdrage.
Vele handen maken licht werk
Dat is een al eeuwenoud gezegde, dat ook nu nog steeds van toepassing is. Bovendien geeft het aangaan van het lidmaatschap van een sportvereniging niet alleen het recht om met anderen gezamenlijk te sporten, maar ook het deelnemen aan die vereniging. Want zonder leden geen vereniging, dus als lid ben jij ook deel van die vereniging. En om een club draaiende te houden, zijn er noodzakelijke werkzaamheden te verrichten.
Welke clubtaken zijn er bij ARV Achilles?
Sommige klusjes zijn overduidelijk.Iemand moet op het geld passen: de penningmeester. Iemand moet de administratie van de leden bijhouden: de ledenadministrateur. Iemand moet zorgen dat de toiletten, douches en andere clubruimten goed functioneren en schoongemaakt worden: de coördinator Diensten. Iemand zorgt ervoor dat er bij alle thuiswedstrijden voldoende (opgeleide) juryleden zijn: de jurycoördinator.
Deze opgesomde taken doe je niet in twee dagdelen, laat dat duidelijk zijn.
Afzienbare taken
Maar er zijn ook werkzaamheden die je een dag of twee halve dagen kosten. Bijvoorbeeld de hele dag in touw zijn tijdens de laatste zondag van oktober, als je je hebt opgegeven om mee te helpen met de Marathon Brabant.
Stel dat je hobby fotograferen is, dan kan je bij één of twee thuiswedstrijden als fotograaf van dienst opnames maken, zodat je met na bewerken van je foto’s en uploaden naar de Achilles website jouw twee dagdelen erop hebt zitten.
Samenwerken met andere leden
Dat laatste voorbeeld, daar komt ook samenwerking met andere vrijwilligers bij kijken; de webredactie, de Nieuwsbriefredactie. Hoe bewerk je je foto’s (zodat ze nog downloadbaar zijn), waar worden ze zichtbaar, hoe snel wil je die foto’s online hebben.
Of je geeft je op als jurylid, waarbij je zelfs zonder een jurycursus te hebben gevolgd, andere ervaren juryleden kan assisteren met het aanharken van de verspringbak na elke sprong, het terugleggen van de hoogspringlat of het terugbrengen van kogels, speren of discussen.
Andere takken van atletieksport
Met vrijwilligerswerk binnen je club kom je in aanraking met andere disciplines van de atletiek. Als hardloper zie je dan wat er moet gebeuren om 100 meter te sprinten, of hoe je over een hoogspringlat heen kan springen. Je ontmoet andere mensen, ziet hoeveel plezier atleten uit hun sport halen. Je bent lekker buiten als tenminste het weer een beetje meezit. En met z’n allen zorg je ervoor dat het een leuke, sportieve en soms spannende wedstrijddag is.
Wat erna komt
Voor de tekstschrijver(s) begint hun taak pas na de wedstrijd. Met de resultaten die het wedstrijdsecretariaat levert kan je een wedstrijdverslag maken, voor publicatie in de Etten-Leurse Bode, op de website, in de Nieuwsbrief. Geïllustreerd met de foto’s van de (vrijwillige) fotograaf.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je je twee dagdelen kan invullen bij Achilles.