Frame Running

Na twee testmaanden20160924clubdag168 is de proef om te zien of er sprake kan zijn van een samenwerking tussen ARV Achilles en een groep van vijf Racerunners eind augustus 2016 geëvalueerd. Samen kwamen initiator Dick de Kort (coördinator trimgroepen), penningmeester Sjaak Dorsman en fysiotherapeut Ruud Touw tot de eensluidende conclusie dat vanaf 1 september 2016 de Racerunners een nieuwe trainingsgroep wordt bij Achilles. In de twee maanden dat een handvol jongvolwassenen in een rolstoel telkens op donderdag tussen 20:00 en 21:00 uur stukjes tot vele ronden op de atletiekbaan met behulp van racerunners aflegden, zag Ruud zowel het uithoudingsvermogen als de mobiliteit van de deelnemers toenemen. Het sociale aspect is van ook van groot belang, omdat door een prettige en ontspannen sfeer in een (trainings-) omgeving de onderlinge verhoudingen en contacten binnen, maar ook buiten de groep prima zijn en steeds beter worden.

Al met al een positief resultaat waarbij ook de vele publiciteit (Bode, Stadsblad Breda, Ginnikenkrant, stadsomroep Breda, Sociale media) zowel intern naar de groep als ook naar onze vereniging een positieve uitstraling heeft.

VANAF JUNI 2021 IS DE NAAM VAN RACERUNNING (INTER)NATIONAAL VERANDERD IN FRAME RUNNING (niet overal is de tekst daarop aangepast).

Wat is een RaceRunner?
Een RaceRunner is een soort driewielfiets zonder pedalen en met een borststeun. Kinderen kunnen zich hiermee voortbewegen door te lopen of te rennen. De RaceRunner is geschikt voor kinderen en jongeren (of volwassenen) met een lichamelijke beperking (zoals bv. cerebrale parese, spina bifida of andere syndromen) die in het dagelijks leven een rollator of rolstoel gebruiken voor hun mobiliteit. Voor deze groep (ernstig beperkte) kinderen is dit in sommige gevallen één van de weinige mogelijkheden om aan sport te doen. Vaak is hun handfunctie zo ernstig aangedaan dat zij bijvoorbeeld geen rolstoelsporten kunnen beoefenen. De RaceRunner lijkt voor deze doelgroep zeer geschikt om conditie te onderhouden of verbeteren en bij een sportactiviteit te participeren. Check dit filmpje van kinderfysiotherapeut Petra van Schie.

20160630RaceRunners-WouterdeKortDoelgroep Achilles RaceRunners
Ruud heeft zich in eerste instantie gericht op de doelgroep “jongvolwassenen in een rolstoel” omdat dit een groep is die de aandacht mist die ze als kind veel hebben gehad. Er wordt minder bewogen en ook de sociale contacten vallen weg.

RaceRunners voor kinderen gestart
Op zaterdag 3 november is ARV Achilles gestart met RaceRunners voor kinderen. Kinderfysiotherapeut en trainer van de (volwassen) RaceRunners bij ARV Achilles Touw probeert iedere zaterdag van 12:00 – 13:00 uur op de atletiekbaan aan de Concordialaan in Etten-Leur de kinderen een zinvol uurtje aan te bieden. Tijdens schoolvakanties is er geen training.

NSGK
De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) promoot het RaceRunnen. In het verleden werd het voetbal gepromoot tot het een paralympische sport werd. Nu focust men op RaceRunning met als doel dit als een volwaardige paralympische atletieksport te realiseren!

Revant
Revalidatiecentrum Revant ondersteunt het project RaceRunning en heeft, in samenwerking met  de stichting ‘Vrienden van Revant’, RaceRunners aangeschaft om kinderen en jongeren de gelegenheid te geven ervaring met de racerunner op te doen met als doel dit als sport te gaan beoefenen

Lidmaatschap
Vanaf september 2016 heeft Achilles Racerunners als lid, in 2020 betalen zij  iets meer dan € 10,00 contributie per maand, inclusief bondscontributie aan de Atletiekunie.

20180507Berging RacerunnersOpslag racerunners
Om de driewielfietsen te stallen is in 2018 een garagebox uit Standdaarbuiten aangeschaft en verbouwd tot opslag voor de RaceRunners. Op zaterdag 30 juni 2018 is deze opslag feestelijk officieel in gebruik genomen. Voor de foto’s van deze nieuwe voorziening, klik hier.

Trainingsuitbreiding
Na de zomervakantie 2018 is gestart met het proberen te werven van nieuwe deelnemers en kunnen Racerunners ook op dinsdagavond trainen. Tijdens de ClubDag op 24 september 2017 is onder meer een race van 1.000 meter georganiseerd, waaraan ook enkele RaceRunners meededen. De eerste wegwedstrijd waaraan RaceRunners meededen was de Marathon Brabant, daardoor kregen enkelen de smaak te pakken en vanaf 2018 wordt er vaker aan wegraces meegedaan. Zoals aan de 10 van ’t Aogje.

NSGK RaceRunning Cup: kampioenschap in snelst groeiende sport
Op 3 juni 2018 konden alle RaceRunning-atleten van Nederland hun krachten meten in de NSGK RaceRunning Cup. RaceRunning is een nieuwe vorm van atletiek voor mensen die niet goed kunnen rennen of lopen. Het is de snelst groeiende sport van Nederland voor mensen met een handicap. Dat meldt de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Meer informatie over RaceRunning vind je op de internetsite, daar kan je ook een abonnement nemen op de Nieuwsbrief van RaceRunning. Op Facebook is ook een account Race Runner.
En klik hier om het artikel Frame Running in revalidatie, recreatie en sport (een nieuwe mogelijkheid voor een actieve leeftijd voor mensen met een beperkte loopfunctie) uit het Nederlands tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde.

RaceRunners internationaal
Ook in het buitenland wordt Frame Running steeds populairder, kijk voor alle landen waar aan Frame Running wordt gedaan op www.framerunning.org

Meer informatie over Frame Running bij ARV Achilles, neem contact op met Ruud Touw (framerunning@arvachilles.nl)