G Groep

ARV Achilles heeft een aantal groepen waarin kinderen met een minder goed ontwikkelde motoriek kunnen sporten. Kinderen (verdeeld in leeftijdsgroepen) die op een of andere manier niet mee kunnen met leeftijdsgenootjes, kunnen in deze groepen fijn sporten, waarbij het leveren van prestaties niet belangrijk is.

Dus: heb je last van faalangst, heb je concentratieproblemen, heb je moeite met het werpen en vangen van een bal, ontbreekt het ritmegevoel, of ben je gewoon wat minder snel dan een ander, geen probleem. Bij één van deze groepen kun je fijn aan sport doen. Ook voor de zeer moeilijk lerende kinderen is er bij onze vereniging een groep te vinden. De trainster wordt geassisteerd door een aantal helpsters zodat ieder kind de aandacht krijgt die het nodig heeft.

Twintig jaar
De G-Groep is eigenlijk ontstaan uit de Jeugd Recreanten Groep, voor kinderen met motorische en of minimale mentale achterstand, die 20 jaar geleden is opgestart. Na verloop van een aantal jaren kwamen er verzoeken binnen of er een mogelijkheid was om de jeugd met een verstandelijke handicap ook atletiek aan te bieden. Toen besloot Toos Langen deze groep op te richten; in oktober 2018 bestaat de G-Groep van Achilles alweer twintig jaar. De G-Groep komt iedere woensdag in beweging in de gymnastiekzaal aan de Spoorlaan in Etten-Leur en is onderverdeeld in twee groepen: een groep van acht personen in de leeftijdscategorie van 7 tot en met 17 jaar die van vijf tot zes uur traint en een groep van acht personen van 18 jaar en ouder. Zij trainen van kwart over zes tot kwart over zeven. Van mei tot en met september oefenen zij op de atletiekbaan van Achilles. Voor de juiste trainingstijden, klik hier.

Ook vanuit logeerhuis
Op de trainingen wordt met de materialen die in de gymzaal aanwezig zijn gewerkt. Hiermee zijn er raakvlakken met atletiekonderdelen. Zo wordt er geoefend met ringen(bandjes) werpen (vergelijkbaar met discuswerpen), met indoorkogels (kogelstoten), met de banken voor het hordenlopen en op de matten wordt verspringen geoefend. Tijdens de openingswedstrijd van het baanseizoen hebben de jongeren laten zien wat zij al kunnen presteren op de 40 meter sprint, kogelstoten, verspringen en 200 meter hardlopen. Het is juist voor deze groep van groot belang het gevoel te hebben erbij te horen. Daarom is het prettig als zij lid kunnen worden van een grote vereniging die naast de trainingen en wedstrijden ook nevenactiviteiten organiseert. “Voor diegene die vanuit het logeerhuis willen komen trainen is dat ook mogelijk”, vertelt Astrid Boersma, trainster van de groep. “Er komen zelfs leden uit Breda en Oosterhout die met een deeltaxi worden gebracht.”

Vrijwilligers
De training is niet alleen sporten, maar tevens een stimulering om onbevangen, ongeremd en enthousiast samen te sporten, waarbij het zelfvertrouwen wordt opgebouwd. “Daarnaast zijn zij lekker in beweging.

Astrid geeft aan dat de G-Groep ook altijd nog een aantal vrijwilligers als begeleiders kan gebruiken. Als men zou overwegen om mee te helpen, is het niet alleen belangrijk dat men van sport houdt. “Betrokkenheid en genegenheid voor verstandelijke gehandicapten is een vereiste.”

Nog meer informatie?
Belangstelling om mee te helpen als vrijwilliger tijdens de trainingen, voor het opgeven van nieuwe leden of voor meer informatie: Dick de Kort (trim@arvachilles.nl) of Tjeerd Mijzen (jeugd@arvachilles.nl)

bron: BNdeStem