Silvia Verhoeven mist NK-medaille op 100 seconden

* Etten-Leur, 22 oktober 2018 – De TCS Marathon in Amsterdam was ook het Nederlands Kampioenschap Marathon 2018, dus dacht Silvia Verhoeven dat zij misschien wel kans had op een ereplaats. Net 55 geworden eind september, dat is zeer gunstig voor de categorie V55. Zoals ze in 2012 in Eindhoven als 49 jarige derde werd bij de V45 in haar pr van 3.16:18. Aan die tijd zou ze niet komen in Amsterdam, maar ongeveer 3.30, dat leek wel een reëel doel.

Uiteindelijk bleek de Etten-Leurse hardloopster in de hoofdstad op de vierde plaats in het Olympisch stadium over de eindstreep te rennen na 3.26:43 (netto 3.25:56), op maar 100 tellen achter nummer drie. En dat terwijl ze deze marathon in een heuse negative split had gelopen. De eerste helft legde Silvia af in 1.44:03 en de tweede halve marathon in 1.41:53, dat betekent de tweede helft 2 minuten en 10 seconden sneller. Dat zullen niet veel van de 15.000 startende marathonlopers haar nagedaan hebben!

En zo beschreef Silvia haar race in Amsterdam: ‘Vandaag leek alles mee te zitten (behalve dan dat mijn tijd uiteindelijk toch nog niet goed genoeg was voor een podiumplaats bij het NK). De drukte op en ook langs het parcours viel alles mee.  Schitterend het lange stuk langs de Amstel. Behalve dan dat op de terugweg tussen 19 en 24 op deze windstille dag ik toch echt 5 km lang de wind tegen leek te hebben.

Door het starten in een te snel startvak werd ik aanvankelijk enkel ingehaald. Maar eenmaal goed over de helft veranderde dat gelukkig en kon ik anderen gaan inhalen. Loopt toch fijner. Al vanaf 33 kilometer werd het zwaar, maar ik heb mij toch vast weten te bijten in het tempo, terwijl de km’s toch nog vrij snel voorbij leken te gaan.

Bij de doorkomst bij 40 km zag ik ruim onder de beoogde 3u30 te blijven. De verleiding om de laatste km’s iets rustiger te doen was groot, maar ondanks de inmiddels toch wel erg zwaar wordende benen dat toch weten te weerstaan. Op het laatste rondje door het stadion zelfs nog een ‘sprintje’ weten te trekken tot de finish.

Zeer tevreden met mijn tijd. Waar ik een paar weken terug nog dacht dat die 3u30 voor nu toch te hoog gegrepen was zo snel na die 100 km van zes weken terug, er nu zelfs nog ver binnen gebleven.

Hoewel stadsmarathons niet echt mijn ding zijn, is  die van Amsterdam toch zeker wel voor herhaling vatbaar.’