Mannenteam handhaaft zich in 2e divisie atletiekcompetitie

20170618Nijmegen-mannenteam* Etten-Leur, 20 juni 2017 – Op zondag 18 juni jl. vond voor de heren senioren de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen plaats. Na eerdere succesvolle wedstrijden in Ede en Breda, reisden de heren als trotse nummer 9 van de 2e divisie af naar Nijmegen. Hoewel de voortekenen in eerste instantie nog hoopvol waren, had het team in de voorbereiding op de wedstrijd al met enige tegenslagen te maken. Twee van onze midden-lange afstandslopers, Stef Dirks en Rick Lambregts, moesten helaas met een blessure afzeggen.

Op de wedstrijddag zelf kwam daar Ruben Jaspers nog bij met de griep. Ook enkele andere teamleden waren niet geheel superfit, maar waren bereid de honneurs waar te nemen. De verwachtingen vooraf waren dus niet al te hooggespannen, hoewel de hoop er wel was dat het team zich kon handhaven in de top van de 2e divisie.

Eerste onderdeel: 110 meter horden in mineur
Deze hoop kon na onderdeel één direct van tafel. Robin van der Sanden startte helaas vals op het eerste onderdeel van de dag, de 110 meter horden. Robin, die nooit vals start, kreeg een DQ achter zijn naam, dat betekende 0 punten op dit onderdeel. Weg kansen op een hoge klassering, want dit komt neer op een puntenverlies van ongeveer 750 punten. De wedstrijdmodus veranderde hierdoor al redelijk snel in ‘het pakken van voldoende punten om de schade te beperken’. Robin herstelde zich snel op het hoogspringen met een sprong over 1,85m. Joost Ketel was op dat moment aan het hinkstappen. Dit is het enige onderdeel waar Achilles momenteel niet echt een specialist voor in de gelederen heeft, dus gelukkig komt het jaarlijks maar één maal langs. Joost behaalde overigens een degelijke afstand van 11,55m en zou later op de dag nog 1,80m hoogspringen.

Op de 800 meter kwamen 2 atleten aan de start. Daan Dirks liep naar 2:04 en Ruben Baljon naar 2:18min. Beiden niet echt ver verwijderd van hun beste tijd. Na de afmelding van Ruben was Bart Hondeveld de enige 100m sprinter. Met DQ van Robin in zijn hoofd, startte hij voorzichtig om tot een tijd van 11,91m te komen. Robin zelf liep als invaller op de 400m naar 55,83 sec. Vervolgens was het de beurt aan onze werpers Arjan Dekkers en Stephan Wapperom. Omdat ze allebei niet meer zo okselfris waren werd besloten de onderdelen te verdelen. Arjan kwam op het kogelstoten tot 10,56m en Stephan op het discuswerpen tot 40,11m. Beide werpers braken na één geldige poging hun onderdeel voortijdig af. Maar zoals eerder gezegd, punten zijn punten. Stephan behaalde overigens met discus de enige onderdeeloverwinning van de dag binnen.

Held Alex Heijnemans
Zo komen we uiteindelijk in dit verslag uit bij de held van de dag. Alex Heijnemans had zich namelijk deze wedstrijd opgeofferd in het teambelang voor een wel erg uitdagende mini-meerkamp. De dag begon voor hem met zijn reguliere onderdeel, het polsstokhoogspringen. Hij sprong deze wedstrijd met een nieuwe stok en had daar zichtbaar nog moeite mee. Met het resultaat van 3,60m was overigens weinig mis. Daarna kon Alex als invaller gelijk aanschuiven op de 5.000m. Onder inmiddels bijna tropische omstandigheden liep hij zichzelf letterlijk in het zweet naar een tijd van 18:56 min. Dit leverde nog wat puntjes op, hoewel duidelijk mag zijn dat Achilles normaal veel beter scoort op dit onderdeel. Na de 200m met Joost in 24,12 sec en Bart in 24,31 seconden, volgde nog de afsluitende 4x400m estafette. Inclusief 2 invallers bestond dit gelegenheidskwartet uit (alweer) Alex Heijnemans, Daan Dirks, Ruben Baljon én Johan Hack. Vooraf was de ambitie uitgesproken om toch wel onder de 4 min te lopen en deze missie slaagde in 3:59 min.

Eindstand en afscheid van teamleider Johan
Nadat alle standen waren opgemaakt, en er nog een protest (Alex was door de ET 12,5 ronde over het hoofd gezien) met succes was goedgekeurd, volgde de enigszins pijnlijke eindstand. Achilles zakt namelijk in de eindstand van de 2e divisie van plek 9 naar plek 26. Een klassering die dit seizoen niet echt bij de geleverde prestaties past. Met een geldige 110m horden en ‘echte’ 5km loper had Achilles waarschijnlijk 1.000 punten meer behaald en uitgekomen rond plek 12, maar ‘als’ telt niet in de sport. Achilles komt in ieder geval volgend seizoen weer uit in de 2e divisie. De dag werd in Nijmegen afgesloten met een gezamenlijke barbecue. Het team ging tot slot nog even op de foto. Dit omdat Johan Hack na ruim 10 jaar stopt als ploegleider en heeft besloten om het stokje over te dragen aan iemand anders (Joost Ketel).

Uitslagen en standen, kijk hier.