Mannenploeg eindigt als twaalfde in de 3e divisie

* Etten-Leur, 19 juni 2019 – Op zondag 16 juni vond de 3e en laatste competitiewedstrijd plaats voor de senioren heren in Barendrecht. Achilles werd deze keer vertegenwoordigd door 10 atleten. Joost Ketel noteerde naast zichzelf verder Alex Heijnemans, Bart Hondeveld, Rick Lambregts, Maarten Roeloffs, Ruben Baljon, Raymond de Bruijn, Casper Stegers en 2 heren masters: Johan Hack en Wilco Verwijmeren, op het inschrijfformulier. Eigenlijk had de ploeg uit 11 man moeten bestaan. Helaas moest Robin van der Sanden zich last minute ziek afmelden. Gelukkig maken de regels (bij calamiteiten als ziekte of een blessure mag een atleet voor de start van het onderdeel nog worden vervangen) en een flexibele wedstrijdleider het mogelijk dat alle onderdelen bezet worden.

Alex mocht zijn status als super invaller weer eens waarmaken op de 110 meter horden en Wilco mocht de vrijgekomen plek op kogel innemen.

Geen promotiekans meer ondanks PR 800 meter van Ruben Baljon
De vooraf kleine kans op plaatsing voor de promotie wedstrijd was in principe vervlogen. En de start van de wedstrijd was voor het team ook al niet al te best. Alex liep zowaar een persoonlijk record of bijna persoonlijk record (de aanwezige statistici werden het er niet over eens ..) op de horden, maar dit leverde duidelijk minder puntjes op als normaal. Wat ook minder ging was het kogelslingeren bij Johan en het hoogspringen bij Joost. Johan had erg veel moeite om een geldige poging te produceren. Joost raakte licht geblesseerd bij de warming-up en kon daardoor niet op volle kracht springen. Positief was wel de prestatie van Ruben op de 800 meter. Zijn persoonlijk record stond al te lang naar zijn eigen mening en werd daarom ook met zijn race verbeterd. Bart liep (na afmelding van Joost) als enige de 100 meter net iets boven zijn beste seizoentijd. Wat hierbij opviel was dat de organisatie door een tegensputterende tijdwaarneming de atleten wel erg lang liet wachten. Op 400 meter ging het pas écht mis met de ET installatie. De serie met Alex in de gelederen werd weggestuurd en pas na 150 meter terug gefloten i.v.m. niet werkende tijdwaarneming. Een half uur later werd er overgelopen, maar dit kwam niet ten goede van de prestatie.

Beste prestatie Wilco met kogelslingeren
Even leek de wet van Murphy de gehele dag te gaan beheersen maar gedurende wedstrijd kwam er een ommekeer die in een mooie climax zou eindigen. Deze ommekeer werd ingezet door Wilco die op zijn 45e zijn debuut tussen de jongen mannen maakte. Hij verbeterde op het kogelslingeren zijn eigen record en het clubrecord bij de masters. Vervolgens kwam Rick zijn kunsten vertonen op de 5.000 meter. Lang kon hij meekomen met trainingsmakker Mels, om vervolgens uit te komen op een van zijn beste tijden ooit. Tijdens de 5 km voltooide kilometervreter Casper zijn zoveelste looponderdeel. In totaal had hij na deze afstand dit seizoen maar liefst 13,5 wedstrijd kilometers afgelegd in competitieverband (2x 5.000, 2x 800, 1x 1500 en 1x 400). Een unieke prestatie. De laatste onderdelen waren inmiddels aangebroken en de positieve lijn werd doorgetrokken met degelijke verte sprongen van Bart. Op de 200m liep Raymond een persoonlijk record, maar werden de punten gepakt door een inmiddels opgelapte en getergde Joost.

Seriewinst op de 4×400 estafette
Als afsluitend onderdeel staat sinds 2016 de 4x400m estafette op het programma. Een niet echt geliefd onderdeel voor het Achilles team. Een echte 400m specialist is er niet, laat staan 4 specialisten. Dus werd er maar gestart met een alleskunner (Alex), sprinter/verspringer (Raymond), 800meter-loper (Ruben) en 5km-loper (Rick). Aangezien de organisatie de serie indeling maakte op basis van de dag stand werd Achilles zowaar in de eerste (iets langzamere) serie gezet. Achteraf gezien de beste zet van de dag, want het op voorhand verplicht nummertje werd in de loop van de race een serieuze aangelegenheid. Het Achilles kwartet draaide vanaf de start voorin mee, de aanmoedigingen onder aanvoering van jurylid Ine werden heviger en hevig .. en slotloper Rick sleepte er zowaar met een daverende eindsprint de serie winst uit. Omdat het zo onverwacht was werd de serie winst gevierd of dat er heel wat gewonnen was. In feite was deze climax een prachtige afsluiting van een mooie wedstrijd waarbij een gehavend Achilles team zich kranig had geweerd. Ondanks dat er ten opzichte van de concurrente punten werden ingeleverd, zakte de ploeg in de landelijke stand over 3 wedstrijden slechts 3 plaatsen van plek 9 naar plek 12. En met buur vereniging DJA uit Zundert op plaats 13 eindigde Achilles uiteindelijk nog als best West-Brabantse vereniging van de 3e divisie.

De uitslagen en standen van de 3e divisie staan hier. Foto’s via de website van CAV Energie, klik hier.

verslag: Johan Hack