Geslaagde 49e Kluiskenshof Achilles-cross in de Kogelvanger (update)

* Etten-Leur, 26 januari 2020 – Prachtig crossweer, weinig wind, veel zon, bijna 290 deelnemers. Dat waren de ingrediënten van de 49e Kluiskenshof Achilles-cross.

En deze negenenveertigste editie van onze cross was een bijzondere, omdat er voor het eerst een sponsor voor het jaarlijkse veldloopevenement van Achilles is. Praktijk Kluiskenshof uit Etten-Leur heeft zich vanaf de 49e aflevering voor drie jaar verbonden als naamgever en hoofdsponsor met deze cross.
Wat ook speciaal is aan deze Kluiskenshof Achilles-cross, is dat één van de oprichters ruim voor de aanvang van de wedstrijd de microfoon ter hand nam, en wie Cees Maas kent, zal weten dat hij dat spreekijzer aan niemand heeft afgegeven, voordat de wedstrijd voorbij was.

Tijdschema
De 49e Kluiskenshof Achilles-cross was qua tijdsverloop in drie delen op te splitsen:
* Vanaf 11:00 uur startten de pupillen in vijf achtereenvolgende starts, waarna om 11:30 prijsuitreiking voor de Achilles pupillen plaatsvond.
* Om 11:45 uur was de start van de meisjes D junioren, en in de drie volgende starts gingen ook de jongens D junioren, meisjes C junioren en jongens C junioren van start. De Achilles clubcross prijsuitreiking was om 12:30 uur.
* De tiende en laatste start was geprogrammeerd om 13:00 uur, toen ging de rest van het deelnemersveld op weg voor hun 2 tot 5 ronden lange wedstrijd, al naar gelang de categorie. Want als laatsten crossten de jongens en meisjes A en B junioren, de mannen en de vrouwen, zowel senioren, masters als trimmers. En zij werden steeds vocaal begeleid door speaker Cees Maas.
De laatste prijsuitreiking van deze crossdag was om 14:00 uur, voor de atleten die om 13:00 uur waren vertrokken om hun crossrace te lopen.

Valse start
Zoals vermeld, bijna 290 deelnemers, waarbij de pupillen de helft (144) uitmaakten, er deden 55 C/D juinoren mee en de 10e en laatste start werden er 90 crossers weggeschoten. Bij de jeugdcross was er een grappig incident, namelijk een valse start. Achillesjeugdtrainer Collin Hermans legde achteraf uit hoe dat kwam. “Tijdens de training waren de startomstandigheden geoefend, dus ook het pas starten na het commando ‘klaar‘ ‘af‘. Maar wat gebeurde er deze zondag: een Achillesjongen knalde al bij ‘klaar‘ uit zijn denkbeeldig startblok en veroorzaakte zo een uiterst zeldzame valse start bij onze cross”, zo vertelde Collin de redactie. Uiteraard speelde speaker Maas prima in op dit voorval en de jongens waren bij de tweede start extra scherp en gemotiveerd.

Van die bijna 290 atleten en atleetjes waren er meer dan een derde lid van Achilles, 98 leden, oftewel 34% van het totaalveld, was lid van de organiserende vereniging. Daarvan behaalden 21 het ere-podium, waarvan 5 zelfs de hoogste trede. Voorzitter Jan van Praat zorgde dat degene die een prijs en/of medaille verdiende die ook kreeg. En zelfs de Etten-Leurse burgemeester was als hardloopster van de partij.

Extra: massage door Praktijk Kluiskenshof
Op het start/finishterrein was door Praktijk Kluiskenshof een portocabin geplaatst, waarin fysiotherapeute Yvonne Boot met een collega een gratis sportmassage aanbood aan deelnemende atleten. Er meldden zich geen pupillen of junioren, die hadden blijkbaar nog wat watervrees. Volgens de mede-eigenaresse van de fysiopraktijk hebben ze een half dozijn sporters met soepele spieren naar huis kunnen laten vertrekken.

ARWB Crosscompetitie
Deze 49e Kluiskenshof Achilles-cross maakt deel uit van de ARWB Crosscompetitie. Begonnen op 24 november 2019 in Steenbergen, gevolgd door de Spado-cross op 8 december en begin dit jaar in de Pagnevaart de door AVO’83 georganiseerde 3e cross. Het klassement sluit af met de vijfde wedstrijd: de DJA-cross in Zundert op zondag 16 februari 2020. Voor de tussenstand, klik hier.

Prijsuitreiking
Op vrijdag 21 februari is bij ARV Achilles de prijsuitreiking van deze Crosscompetitie Atletiek Regio West-Brabant. Vanaf 19:30 uur zijn alle prijswinnaars, maar ook belangstellenden van harte welkom in de kantine van ARV Achilles aan de Concordialaan 206 te Etten-Leur.
De prijsuitreiking voor de categorie pupillen- en juniorencompetitie zal plaatsvinden direct na afloop van het laatste looponderdeel bij de wedstrijd van DJA te Zundert op 16 februari 2020.

Resultaten en foto’s
De uitslag van de 49e Kluiskenshof Achilles-cross staat op www.uitslagen.nl. De foto’s van Paul van Dongen staan hier (jeugd-279) en (senioren-237). Mark Kamphuis zette zijn foto’s (16) ook online.

Op de website van AVR’90 in Rucphen kan je ook een verslag van onze cross downloaden.
Zaterdag 1-2-2020 verscheen in dagblad Trouw zoals beloofd een artikelen artikel waarin fotograaf Jörgen Caris wekelijks de lezers meeneemt naar waar hij op af gaat en hoe hij onderzoekt wat de buitenmens beleeft.

BNdeStem 27 januari 2020, verslag van Annemijn van Langeveld