Crossdebuut voor Chero en Thomas

DSC_03880040* Etten-Leur, 22 november 2015 – De beste Achillesprestatie bij de Warandeloop in Tilburg, deel uitmakend van het Nationale Lotto Crosscircuit, was de crossdebutante Elizeba Cherono. De pas van Sprundel naar Roosendaal verhuisde hardloopster eindigde in haar eerste cross ooit meteen als dertiende.

BN de Stem: “Elizeba Cherono vond het best lekker om te crossen.” De loopster greep na de finish van de Tilburgse Warandeloop direct naar haar pijnlijke hamstring. Toch bleef ze als altijd lachen. “Ik vond het lekker om te doen”, zei de 27-jarige Keniaanse uit Roosendaal over de eerste cross die ze ooit liep. “Ik had alleen vanaf het begin al moeite met het lopen in het zand. Daarbij heb ik me geforceerd, denk ik.” Daardoor zakte Chero, vooraf bestempeld als een van de favorieten, terug naar de dertiende plaats. Vriend en fysiotherapeut Menno Franken maakte zich geen zorgen om de hamstring. “Vond je het leuk  schat?”, was wat hij wilde weten. “Heel leuk, maar wel anders dus.”

Bij de Jongens A junioren met een internationaal startveld van ruim tachtig 17-19 jarigen, deden 4 Achilles junioren mee. Daan Dirks wist zijn drie clubgenoten achter zich te houden en werd 24e, twee plekken voor zijn broer Stef. Kort tevoren had de tweeling in de race Rick Lambregts ingehaald, die een week eerder net geen eerste werd in de korte cross bij Scorpio. Als nummer 66 klasseerde Thomas Pereira Horta zich. Deze ex-voetballer liep als kersvers Achilleslid zijn eerste crosswedstrijd. Deze tweede cross-debutant hield prima stand in dit veld van Europese klasse prima stand en in het gemiddeld tempo van 3:45 min/km legde hij zijn 6.200 meter af in 23:16 min.

Als laatste onderdeel startte om kwart voor twee het mannen cross gala, waarin Alwin Roovers als enige Achillesloper de confrontatie met de Nederlandse top aanging. Na de start schoof de Rijsbergse hardloper door naar ongeveer de 25/30e positie, waar hij na enkele van de in totaal vijf groten ronden door een aantal atleten werd ingehaald. In de laatste twee omlopen kon zijn evenwel zijn klassering in het veld handhaven op plek 40, zodat hij als 41e finishte, waarbij zijn aan de kant toekijkende trainingsgenoot Mike Teekens na afloop opmerkte dat Alwin over de 10.000 meter zo’n 50 seconden sneller liep dan in 2014. En nu was Roovers 16e Nederlander. Met de aantekening dat Alwin in een grote groep op de finish afstormde, waarbij er tussen nummer 34 en nummer 42 slechts vijf seconden zat!

Alwin zelf over zijn race: “Aanvankelijk had ik geen idee van mijn huidige niveau. Een behouden start zou de oplossing kunnen zijn, maar na het aanlooprondje werd het tempo door velen al flink aangetrokken en ben ik, misschien op hoop van zege, op een elastiekje meegegaan. Mijn eigen tempo kon ik goed vasthouden, maar van achter mijn rug werd het langzaamaan steeds iets verder opgeschroefd. Met een aardige sprint wist ik nog enkele plaatsen te pakken en 10 zware kilometers in 31:43 af te sluiten als 17e Nederlander op een 43e positie.

Daarmee heb ik ten opzichte van vorig jaar een behoorlijke progressie doorgemaakt, ondanks dat ik enkele posities ben verloren in het buitengewoon sterke deelnemersveld van dit jaar.”

Foto’s van Annie, Nicoline en Dick staan hier.

BN de Stem: Roos Hop uit Roosendaal enig lichtpunt in Warandeloop Tilburg

NOS: Hattrick en parcoursrecord Hassan in Warandeloop (03:44)

Chero over de boomstammen (00:05)

Losse Veter: Wedstrijdverslag Warandeloop Gala Mannen (02:33)