Brons voor José en Kees bij NK Cross

20180310Jose en Kees* Etten-Leur, 12 maart 2018 – Eindelijk sinds jaren vindt nu als hoogtepunt van de vaderlandse veldlopen het NK plaats aan het einde van het cross-seizoen. Phanos, de van het Olympisch stadion gebruikmakende atletiekvereniging, organiseerde het NK in het Amsterdamse Bos. Twee hardlopers van Achilles hadden zich opgegeven en hebben ook daadwerkelijk meegedaan. Kees en José. Broer en zus. Kees Lazeroms grossiert onderhand in NK-medailles, sinds 2013 staat zijn teller op 17. Zijn zus José van de Linden heeft één keer eerder aan een NK meegedaan. Dat was in november 2012 in Tilburg, toen werd zij negende bij de Master 45 over 5.600 meter.

NK Cross in het Amsterdamse Bos
In het Amsterdamse bos kreeg de Etten-Leurse hardloopster maar liefst acht kilometer te verstouwen, verdeeld over drie ronden. En elke ronde voerde over de daar aanwezige beruchte heuvel. In het eerste rondje van twee kilometer moest die heuvel twee keer worden bedwongen. Terwijl na die 2 km nog twee omlopen van 3 km volgden, waarbij de loopsters zelfs vier keer omhoog en ook omlaag moesten crossen. José vatte het parcours samen als zwaar, modderig, mul zand, boomstronken en wortels, maar toch een mooie cross. En haalde in Amsterdam voor het eerst een podiumplek. Dat werd brons, want de op de tweede plaats lopende Florence van Rijsbergen (THOR) bereikte de eindstreep meer dan een minuut eerder dan de Achillesloopster.

Twee keer brons
Eigenlijk best een unieke gebeurtenis, dat broer en zus allebei tijdens hetzelfde Nederlands Kampioenschap een bronzen medaille winnen. Want Kees, die de dag ervoor nét 55 was geworden en daarmee vast en zeker de jongste deelnemer in zijn nieuwe categorie M55 was. Dat was zijn voordeel, maar een nadeel was dat hij juist terug aan het komen was van een vervelende blessureperiode en daarom zeker een half jaar geen wedstrijden had gelopen. In die zin onwetend van zijn wedstrijdcapaciteit ging de Achillesloper blanco de wedstrijd in en verraste hij zichzelf met zijn achttiende NK-medaille.

De uitslagen van het NK staan hier.

Het filmpje (05:08) van Peter Eijking maakt duidelijk hoe zwaar dit NK Cross was.