Succesvolle Rollatorloop bij Achilles

20170906Rollatorrace06a* Etten-Leur, 6 september 2017 –  Wat een feest om de spotlights nu eens gericht te zien op de wat ouderen van lijf en leden die konden genieten van een sportieve uitdaging met de hulpmiddelen die hen ten dienste staan. ARV Achilles ontving als gastvereniging de senioren in sportpark De Lage Banken voor de eerste rollatorloop die in Etten-Leur werd georganiseerd. Een hartelijk welkom viel hen ten deel en de deelnemers gingen na een warming up van start om de 400, 1.000 of 2.500 meter af te leggen.

Woensdag 6 september was de dag van de Landelijke Rollatorloop. Die werd verlopen in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Maar Etten-Leur liet zich niet onbetuigd. Marian Roest is naast verpleegkundige beweegcoach voor ouderen in Etten-Leur. “We hebben voor mensen in een rolstoel wel een wandelclub maar niet voor rollatorgebruikers” vertelt ze. Vanuit het samenwerkingsverband Surplus en Avoord ontstond het initiatief voor de rollatorloop in Etten-Leur.

Trainen
Bewoners van centra voor ouderen het Anbarg, de Kloostergaard en Contrefort werden gepolst voor hun belangstelling. En die was er. Roest: “Ik heb wandelclubs gestart. Mensen werden enthousiast. Ze vonden het leuk om elkaar te ontmoeten en samen te wandelen. Met de rollatorloop bij Achilles willen we ze laten ervaren hoe het is om op een atletiekbaan te lopen omdat dat heel anders is. Goed voor gewrichten en spieren, minder trillingen dan op straat. We hebben zes maal getraind voor deze rollatorloop en als alles goed gaat en er genoeg belangstelling is willen we vanuit Achilles een rollator wandelclub starten”

Sneakers
Tweeëntwintig mensen stonden aan de startlijn maar niet alvorens zij zich hadden ingeschreven en voorzien waren van een deelnemerskaart. Groen voor de 400 meter, roze voor de 1.000 en blauw was goed voor 2.500 meter. Deelnemer John van Unen (84) was er met zijn schoonzoon. Hij woont in een zorgappartement en loopt regelmatig een rondje, vanwege zijn gezondheidstoestand samen met familie of vrijwilligers van Avoord. Met flitsend groene sneakers gaat hij voor de 400 meter. “Ik ben altijd bezig geweest met sport” vertelt hij “tot mijn zeventigste ben ik voetbaltrainer geweest in Etten-Leur en omgeving.”

Lol
Jo van de Klundert (74) woont nog zelfstandig. Ze loopt sinds enige tijd met een rollator en gaat vijf maal per week naar de fysiotherapeut om op de loopband te trainen. “Ik zag de flyer van de rollatorloop en heb meteen gebeld toen ik thuiskwam.” Ze gaat op de atletiekbaan voor de 1.000 meter. “En als er een wandelclub komt dan wil ik daar best bij.” Bestuurder van Avoord Martin den Hartog zei tijdens zijn officieel welkomstwoord: “We doen dit omdat bewegen goed is voor spieren, botten en geest. Maar ook om elkaar te ontmoeten en voor de lol.” Als de reacties goed zijn ziet hij een begin van een jaarlijks terugkerend evenement.

Certificaat
Voordat de sportieve uitdaging werd aangegaan werden de rollators gecontroleerd door een expert. Er was een fysiotherapeut aanwezig en voor zover nodig werden de dames en heren lopers begeleid door vrijwilligers of familieleden. Langs het parcours werden zij aangemoedigd met bemoedigende kreten en applaus door belangstellenden. Toen de 400, 1.000 of 2.500 meters erop zaten werden de certificaten uitgedeeld en was het goed uitrusten en napraten in de kantine.

De foto’s zijn gemaakt door Ella Bastiaansen.

bron: Etten-Leurse Bode

BN de Stem: Klik hier voor een korte video-opname.
Omroep Brabant: Krasse knarren rijden race met hun rollator: ‘Ik wilde heel graag eerste worden’
Etten-Leurbulletin.nl: Eerste officiële rollatorloop in Etten-Leur