Marathondebuut Jeffrey Faes in Rotterdam

* Etten-Leur, 15 april 2024 -Afgelopen weekend was het weer het jaarlijkse hardloopfeest in Rotterdam. Twee Achillerlopers hadden ervoor gekozen om in de Maasstad te debuteren op de marathon. Pascal Slemmer en Jeffrey Faes. Beide trainend bij de lopersgroep A van Tonio de Jong. Pascal liep halverwege nog zo’n 5 minuten voor zijn trainingsgenoot, maar bij de eindstreep op de Coolsingel was de loper uit Schijf precies 13 minuten eerder klaar met zijn eerste 42.195 meter (Jeffrey 3.37:56 en Pascal 3.50:56).

Hieronder het relaas van Jeffrey.

Waarom een marathon lopen
Vorig jaar kreeg ik ineens de gedachte om toch een keer de marathon te lopen.
De keuze viel al snel op Rotterdam. De reden daarvoor is niet omdat het de bekendste is voor veel mensen. Ik wilde alleen een marathon lopen die uit één ronde bestaat. Onze kinderen zijn beiden in het Erasmus ziekenhuis geboren, dat maakte het voor mij toch wel speciaal om daar te lopen.

De voorbereiding
Ik heb al mijn trainingen op gevoel gelopen en niet via een schema. Dat klinkt misschien heel gek. Ik zeg ook altijd schema’s zijn om van af te wijken. Tot 3 weken voor de marathon voelde ik mezelf echt goed in vorm. Daarna werd ik flink verkouden en grieperig. Maar de lange duurlopen had ik achter de rug. En daarom had ik zeker genoeg rust.

De wedstrijddag
Zondag 14 april is dan de dag dat het moet gebeuren.
Om 6 uur opstaan, nog even de hond uitlaten en naar Prinsenbeek om samen met de neef van mijn vrouw op de trein te stappen. Daar kwam de eerste verrassing; dat we niet konden zitten, zo druk was het al met hardlopers richting Rotterdam. Toen stopten we nog bij een paar stations. In Barendrecht moesten mensen gewoon blijven staan op het perron omdat de trein te vol was. Wij hadden het plan om bij Rotterdam Blaak uit te stappen, maar de trein stopte nergens meer vanwege de drukte dus stapten we uit bij Rotterdam CS. Iets langer wandelen naar het WTC gebouw voor mijn startnummer.
Dat ging allemaal heel vlot. Wel echt knap hoe de organisatie werkt en dat met zo’n drukte en mensenmassa.

De start
Nadat we ons gereed hadden gemaakt voor de wedstrijd liepen we richting het startvak.
Daar was het zo druk met toeschouwers dat het lastig was om door te komen en we maar in startwave 3 in plaats van 2 zijn gestapt. Zo stonden we in ieder geval in het startvak.

De race
Eindelijk konden we starten. Alleen maar mensen aan de kant, zo druk en goede sfeer de hele route, echt indrukwekkend!
Vanaf de start heb ik een lekker tempo kunnen lopen, alleen op sommige plekken moest ik inhouden of in de berm of van links en dan weer naar rechts om mensen in te halen. Tot de 36 km zat ik op het schema van 3 uur 26, maar vanaf dat punt in de wedstrijd kreeg ik krampen in mijn hamstrings. De laatste kilometers vijf keer gewandeld en uiteindelijk gefinisht in 3.37:56. Ik ben tevreden met mijn eerste marathon. En ik ben er nu achter gekomen wat iedereen zegt: ‘de marathon begint pas bij de 35 kilometer.’