Jan Muller snelste op de halve Jan Knippenberg Memorial 2014

Jan Muller wint 1/2 JMK

Jan Muller wint 1/2 JMK

* Etten-Leur, 20 april 2014 –  Achilles ultraloper Jan Muller uit Sprundel liep op Paaszaterdag van Wijk aan Zee/Velzen Noord langs de kust naar Den Helder. De ultraloop genoemd naar een van de beroemdste Nederlandse ultrapionier Jan Knippenberg is ongeveer 125 km. en wordt in de even jaren georganiseerd. In de oneven jaren is de zusterloop de 60 van Texel aan de beurt. Jan Muller liep op 19 april 2014 de halve JMK en was als eerste in Den Helder, na 4.47:35. Hieronder zijn verslag:

“Ja en daar sta je dan ‘s morgens om negen uur aan de start van de halve JKm. Een beetje dubbel gevoel erbij om 2 redenen, had eerst ingeschreven voor de hele, maar omgezet naar de halve omdat ik over 3 weken weer een 67 km. wedstrijd heb en omdat er privé nogal wat gebeurt is. Maar daar gaat de toeter en moeten we aan de bak.  Hoe is hier de route aangeven vraag ik aan een andere loper, gewoon de zee links houden tot de finish , zegt hij. De  eerste kilometers over het strand is het nog fris en waait het vrij stevig op kop. Ik loop samen met Jacques en praten wat over koetjes  en kalfjes. Al snel blijkt dat we op kop lopen. De eerste 125 lopers worden langzaam ingehaald, de bikkels zijn al vanaf 00:00 uur bezig en hebben er al heel wat ellende opzitten, wind, regen en kou.  We moedigen ze natuurlijk allemaal aan en vragen of het nog een beetje gaat, wat niet altijd helemaal zo is. Parcours JMK  Maar ik ploeter gewoon de  kilometers over het strand van post naar post en bij post 3 gaat mijn loopmaatje eraf en moet ik het alleen doen, wat ik ook helemaal niet erg vind, de eerste prijs is een paar schoenen en die kunnen we niet delen. Inderdaad bij post 4, je moet je bij elke post wel even melden, zie ik helemaal niemand meer achter mij.   Het laatste stuk is weer aan de stevige kant meer wind en wat zachter zand, maar dit zijn de laatste km. en 4 km. voor de finish recht wind op kop koud, oké asfalt, even een dijkje over, ook hoger dan gedacht, maar dan loopt het lekker wind mee achter de dijk lekker warm alleen dat is maar 500 meter en dan is de finish er.

Weer een ultra gedaan, geen echte maar oké  100 of meer valt onder echt,  alleen eerste dat is wel leuk, toch zeker omdat het voor mij een emotioneel loopje was.”

 tekst: Jan Muller

 foto: Bjorn Paree