Henk Buesink eerste M45 in Dordtse Biesbosch halve marathon

20180310Henk1*Etten-Leur, 11 maart 2018 – De volgende maand 55 wordende M45 Henk Buesink was in Dordrecht een van de oudste deelnemers in zijn leeftijdscategorie, maar in ieder geval zeker de snelste. Hij lijkt met het verstrijken van de jaren zelfs beter te worden. Zo finishte Henk in maart 2017 tijdens de 41e uitvoering van de Dordtse Biesbosch halve marathon als 3e M45-er in 1.23:26. Op 1 oktober liep de Etten-Leurse Master al trainend de Singelloop in 1.24:27, om op de laatste zondag van oktober in zijn woonplaats zijn PR op de hele marathon eindelijk onder de drie uur te brengen. En nu ruim vier maanden later loopt hij gewoon meer dan twee minuten sneller (1.21:26) op de dezelfde halve marathon een jaar eerder!

Hoe Henk zelf zijn wedstrijd ervaarde lees je hieronder: “Op zaterdag 10 maart 2018 naar Dordrecht voor de 42e editie van de Dordtse Biesbosch halve marathon. Prima accommodatie en super parkoers door de Biesbosch. Na de start rustig in tempo komen. De eerste kilometers op het horloge gekeken. Was iets langzamer dan gepland, eerst maar eens uitproberen.

Bij kilometer twee kwam een oude veteraan mij voorbij. Ik had hem al tijdens het inlopen gezien, hij ging toen vrij hard. Ik sloot aan en met zijn tweeën wisselden we elkaar af. Ik vroeg mij wel af hoe lang hij dit tempo zou volhouden. Dat bleek al snel. Bij kilometer vijf zei hij: “Ga maar.” Hij had zijn kruit al verschoten. Zonder tegenstanders in de buurt stond ik er alleen voor, met nog 16 kilometer te gaan.

Ik besloot niet meer op mijn horloge te kijken. Of ik nu wel of niet op schema liep, ik moest het op gevoel doen. Ik moest naar voren kijken en proberen tegenstanders in te halen. Even versneld en tempo vastgehouden. Het begon aardig te lukken. Een voor een pakte ik ze op. Energiegel op 7 kilometer genomen en en passant ook netjes in een vuilnisbak gegooid. Ik kon er tegenaan.

‘Losse’ tegenstanders kon ik pakken, maar ook groepjes van een man of vier pakte ik in één keer op. Verschillenden probeerden aan te haken, maar tevergeefs. Na kilometer vijf kwam niemand mij weer voorbij. Ik denk dat ik er in totaal een stuk of vijftien heb opgeveegd. De laatste gast pakte ik op kilometer 18. Vanaf ongeveer 17 kilometer begon ik toch wel moe te worden. Ik prentte mij in dat dat ook niet anders kon en vast moest houden.

De pittige wind bij het inlopen was gedurende de wedstrijd afgenomen. De laatste twee kilometer kon ik daarom gelukkig goed volbrengen. Met een tijd van 1.21:26 was ik zeer tevreden. Totaal tiende in het hele veld en eerste bij de Masters 45.

Een goede basis om op 4 april 2018 het NK veldloop voor ambtenaren aan te gaan. Dit jaar is dit enorme evenement met zo’n 4.000 deelnemers in Breda. Ik ben er klaar voor!

Pim Verbeek van Altena Digitaal heeft de halve marathon in een mooie video-reportage samengevat (14:42). Kijk voor Henk op 3:13, 6:27 en finish 11:20.