Ben Vriends wint Drie Dorpencross

20151122Sint-Oedenrode* Etten-Leur, 22 november 2015 – In Sint Oedenrode was Achillesatleet de snelste crosser bij de mannen senioren. De tegenwoordig in Eindhoven woonachtige ALO-student wist de Drie Dorpencross vijf ronden van iets meer dan 1.800 winnend af te sluiten.

In het Eindhovens Dagblad van 23 november 2015 schreef jounalist Bart Luijkx het volgende over de Drie Dorpencross.

In zijn eerste cross van het seizoen liep Ben Vriends direct naar de overwinning. De 25-jarige atleet van Asterix was de sterkste tijdens de Drie Dorpencross in Sint-Oedenrode. Vriends liep de 9.040 meter lange cross, meetellend in de Runanime Kempische Crosscompetitie, in een tijd van 32:50.
Vriends gaf na afloop aan uitgekeken te hebben naar het crossseizoen. “Dit is mijn terrein”, zei de gymleraar van het Helicon VMBO in Eindhoven. “Op de cross kun je meer tactisch lopen dan op de weg. Het gaat niet echt om de tijd. Dat bikkelen en afzien, daar hou ik van.”
Vriends kwam eerder uit voor ARV Achilles uit Etten-Leur, maar stapte na een verhuizing naar Eindhoven over naar Asterix. In de eerste ronde kon Vriends het tempo van de snel gestarte Waldo van Hemert niet volgen. “Ik weet dat Waldo vaker hard van start gaat”, aldus Vriends. “Ik heb hem laten gaan en later weer bijgehaald. Tijdens de eerste ronde kijk ik altijd hoe het parcours loopt. De afdaling is mijn sterkste punt en daar heb ik mijn winst gepakt. Op het klimmetje ging ik Waldo voorbij en in de afdaling heb ik vol doorgelopen. Daarna keek ik om en had ik een gat. Doe voorsprong heb ik niet meer weggegeven.”

Van Hemert moest in de laatste ronde ook de tweede plaats afstaan. Ben Souwen van Eindhoven Atletiek, die bijna de hele cross op de derde positie vertoefde, ging de atleet van Triatlon voorbij en bleef hem in 33:18 drie seconden voor.

Ingekort
Het parcours van de Drie Dorpencross was door organisator Fortuna ’67 noodgedwongen zeventig meter ingekort, Dat had te maken met de Kempische Crosscompetitie en een hondenwedstrijd die elders in het bos plaatsvond, legde organisator Pierre Lardenois uit. “Het steilste klimmetje is vervallen, waardoor het minder zwaar was dan voorgaande jaren.”
Vriens houd wel van zware crossen. “Mul zand had het nog zwaarder gemaakt, maar dit was een mooi parcours”, aldus de atleet die zich op de weg richt op de halve marathon en de tien kilometer.
De drie Dorpencross was de tweede van acht wedstrijden in deze competitie. Vriends kijkt al weer uit naar de volgende wedstrijden. “Ik ga zeker nog meer crossen lopen dit seizoen.”

– Ben Vriends is geen lid van Asterix, sterker nog, de uit Zundert afkomstige hardloper heeft i.v.m. zijn steeds meer permanente verblijf in Eindhoven het Achilles-LTV-lidmaatschap omgezet in een ‘gewoon” Achilles-lidmaatschap.  De reporter vroeg hem of hij nieuw was in de atletiekwereld. Die vraag had Ben beter kunnen stellen. (redactie).