14e NK-medaille voor Kees Lazeroms

20160312OldenzaalPS07* Etten-Leur, 14 maart 2016 – Aanvankelijk zouden er zes Achillesatleten aantreden in Oldenzaal tijdens de NK Cross 2016, maar door vormgebrek en blessureleed halveerde dat aantal. Op zaterdag trad Master 50 Kees Lazeroms in het strijdperk met zijn categoriegenoten, na 6 dagen eerder zijn titel op de Halve Marathon tevergeefs te hebben verdedigd. En bij de A junioren probeerden Daan en Stef Dirks of er een  herhaling van de bronzen plak van Stef zoals vorig jaar in Kerkrade erin zat.

Van Kees, die drie dagen voor zijn verjaardag in Den Haag brons omgehangen kreeg, lukte dat dus ook drie dagen na zijn verjaardag in Oldenzaal, ontving de redactie een uitgebreid wedstrijdverslag, dat lees je hier verder …

“In goed gezelschap zijn we zaterdagochtend op tijd vertrokken. “We” zijn: Richard van Oosterhout met zijn trainer René de Kok (AVR), Bert van Exsel en Jan Keizers van Sprint en ondergetekende. Rond het middaguur kwamen we aan bij Het Hulsbeek in Oldenzaal waar het kampioenschap werd gelopen. Ruim op tijd dus, want de start was om kwart voor drie.

Eerst hebben we met z’n vijven het parcours wandelend verkent, waarbij we onderweg de nodige BB-ers tegen kwamen (Bekende Brabanders). Een half uurtje voor de wedstrijd omkleden en het rondje maar een keer op inlooptempo gedaan. Eén ronde is 1900 meter, met daarin: gras, zand/gravelpaden, wederom gras, nu licht stijgend, strand met alleen omlaag en een klein stukje omhoog los zand, dan weer gras, zandpad, hellend gras, strand, weer hellend gras, strand en dan nog een stukje zandpad met een heuveltje. Over het hele parcours enkele kleine stukjes waar het iets vochtiger was, maar niet dusdanig dat je er natte sokken van kon krijgen. Van deze rondjes mochten wij er 4 afleggen. Alles wat ouder was dan 50 moest gelijk starten, tevens hadden we nu in tegenstelling tot CPC wel borst en rugnummers (zoals het hoort) zodat we de concurrentie goed in de gaten konden houden.

We gingen van start en Richard nam meteen met Tonnie Stouten de koppositie in, Peter Mijsberg zat er vlak achter en ik in een groepje met de snelste 55+er (Arie van Houwelingen) en nog enkele 50+ers er vlak achter. Aan het einde van de eerste ronde kon ik aansluiting vinden bij het kopgroepje, waar ik me zelf eigenlijk al over verbaasde (ik kan Richard bijhouden!!!!). We bleven met een stuk of 6 bij elkaar, waarbij Richard (het meeste), Tonnie en Peter het kopwerk deden, ik had mijn handen vol om ze bij te houden J). Bij ingang van de derde ronde waren we nog met z’n vieren over, het tempo was stevig maar te doen, en ik kreeg de gedachte om bij het begin van de vierde ronde de koppositie over te nemen en met Richard een gaatje te slaan. Dit lukte in eerste instantie, maar al snel nam Tonnie het over en nam een kleine voorsprong.

Halverwege de laatste ronde dacht ik, met deze uitslag kan ik leven, Tonnie op 1 Richard 2 en ikzelf op de 3e plaats. Echter de laatste 500 meter kwam Peter Mijsberg langs en ik ging met hem mee, Richard bleef een beetje achter. Net voor het stukje met het heuveltje nam ik over tot 100 meter voor de finish liep ik 2e. Tegen de sprint van Peter Mijsberg was ik helaas niet opgewassen en Richard kon ook niet meer bij komen. Tonnie dus 1, Peter 2 en ik mocht binnen een week voor de tweede keer de bronzen medaille in ontvangst nemen,

w.g. Kees Lazeroms.”

A Junioren race
De heren Dirks, nu als jonkies in hun nieuwe categorie, en dan ook nog (ongunstig) jarig op 7 november, probeerden het wel.  Tijdens hun wedstrijd, die net zoals bij de Masters 50 over vier ronden van  in totaal 7.800 meter was, liep de tweeling in de eerste omloop op een tiende positie, waarna Daan zich redelijk kon handhaven, maar Stef moest nog meer meters toegeven.

Het moet gezegd worden, alle (sterke) A Junioren waren aanwezig en zelfs hele sterke B Junioren zoals Bram Andriessen (#2) maakten het een zware wedstrijd. Uiteindelijk werden de Achillesjunioren 12e en 16e, hoewel ze (27:28 resp. 27:54)  harder liepen dan Kees (28:24), maar die is tenslotte wel zeker drie keer zo oud!

Foto’s
Foto’s van beide races zie je hier. (plaatjes van Nicoline Franken volgen nog).