De veertigste Hoevensepolderloop

* Etten-Leur, 21 augustus 2021 – Eindelijk weer eens een hardloopwedstrijd met hardlopers. Sinds de lente van 2020 zijn er bijna geen wegwedstrijden, zijnde niet virtueel, meer georganiseerd. Dit jaar waren de Lelieloop (71 deelnemers) in mei en de Chaamloop (244 lopers) in juli ongeveer de enige echte wedstrijden in de regio.

De mannen en vrouwen achter de schermen van de Polderloop in Hoeven durfden hun veertigste editie op de derde dinsdag van augustus wel door te laten gaan. Waarbij men probeerde de coronamaatregelen zo goed en zo kwaad als kon na te leven. Dus bijvoorbeeld geen toeschouwers. Slechts wat omwonenden moedigden de ruim 250 loopsters en lopers aan.

6 en 10 km populair
De populairste afstanden waren zoals altijd de zes en de tien kilometers. Waarbij het aantal vrouwen dat meer meeliep op de vijfkommazoveel (33) de doorslag gaf ten opzichte van de negenkommazoveel (22).
Voor de lopersgroep van Achilles was deze Polderloop het augustus-onderdeel van hun loperscompetitie. Daarnaast deden ook veel niet-lopersgroepleden van Achilles mee. Over de finish aan de Brede Balrouw passeerden zo’n dertigtal leden van de Etten-Leurse atletiekvereniging.

Achilles suprematie op de 6 km
Doordat de 6 kilometer voor de loperscompetitie meetelde, scoorden de Achilleslopers hier het beste. Het erepodium op die afstand was zelfs een zogeheten clean sweep, nummer een, twee én drie van dezelfde club. Toon Heeren bereikte als eerste de eindstreep (19:24), op bijna een minuut gevolgd door zijn trainingsgenoot Bob Schalken, die 20:20 noteerde. Jos de Laat was de derde van Tonio de Jong’s trainingsgroep die uiteindelijk op het podium stapte, hij klokte 20:48. Wie ook bloemen van de organisatie kreeg was José van der Linden, die bij de vrouwen de zes kilometer het op een na snelste aflegde (24:18).
Een eervolle vermelding is voor trimtrainer Cees van Leest, die na een lange revalidatieperiode weer op het wedstrijd front aanwezig was. Deze taaie zeventigplusser kwam net binnen de vijftig minuten over meet na ongeveer 10 km te hebben hardgelopen.

Iedereen blij
Na de finishstraat aan de Brede Balrouw zag je na afloop alleen maar blije gezichten. Niet alleen omdat alle finishers zoals verwacht een glas ranja en een appel van de organisatie kregen. Maar ook na het inleveren van hun startnummer (het rugnummer op de borst dragen, zo werd er voor de start nog omgeroepen) konden de lopers kiezen uit een flesje bier met of zonder alcohol. Wat de deelnemers het meeste waardeerden was natuurlijk dat er weer eens een keer gezamenlijk hard gelopen kon worden.

Achilles wedstrijden september 2021
In september wordt door en met Achilles nog een tweetal wedstrijden georganiseerd. Op zaterdag 4 september is het Roparunteam 248 Swietelsky Go4Life mede verantwoordelijk voor de Mini Ropa Run (zie ook www.miniroparun.nl) En op zaterdag 25 september worden de Administratiekantoor Goossens clubkampioenschappen van ARV Achilles gehouden. Meer informatie op www.arvachilles.nl.

Resultaten en foto’s
De uitslag van de 40e Hoevensepolderloop kan je hier downloaden. Paul van Dongen (226) stond met zijn camera langs de routes. en ook Jos van der Reep (221) klikte er tijdens de derde dinsdag van augustus in Hoeven op los.