Vijf kinderen organiseren sponsorloop Run4Kika bij Achilles

* Etten-Leur, 4 juli 2018 – Ze waren zomaar aan het Googelen, zagen dat iemand iets voor KiKa deed en dachten: ‘Dat willen wij ook in Etten-Leur’. Lotte Blanken en Sophie Quaijtaal zijn de initiatiefnemers voor de KiKa sponsorloop op zaterdag 7 juli. Ze kregen medewerking van Achilles voor het gebruik van hun atletiekbaan en faciliteiten.

Het tweetal, beide negen jaar oud en leerlingen van basisschool De 4 Heemskinderen. betrokken vriendin Isis Mul (9) en de broers Sven (10) en Cas (9) Blanken bij hun plannen om het goede doel, Stichting KiKa, te ondersteunen.

Het was even nadenken hoe dat aan te pakken. Lotte: “We wilden eerste een rommelmarkt organiseren op school, maar dat ging niet door. Toen gingen we spullen verkopen langs de deur en dat ging heel goed. We hebben daarmee bijna honderd euro verdiend.” Op het lentefeest van speeltuin de Hoge Neer verkochten ze snoepjes en ranja.

Spontaan
Ze waren daar echter niet tevreden mee, wilden het groots aanpakken. Sophie: “Toen kwamen we op het idee van de sponsorloop.” En daarmee kwam Atletiek en Recreatiesport Vereniging Achilles in beeld, waar Sophie lid van is. Achilles stond achter het initiatief en wilde wel meewerken …

Penningmeester Sjaak Dorsman van Achilles vertelt: “We staan open voor spontane, leuke initiatieven, maar ze moeten wel met beweging te maken hebben.” Op 7 juli is de baan vanaf ongeveer 12.00 uur vrij, dus dan mogen de kinderen en wie er ook maar meekomt daarvan gebruik maken. “We faciliteren, zorgen dat er kantinebezetting is, toiletten bereikbaar zijn en eventueel kleedkamers beschikbaar.”

Mascotte
De mascotte van de organisatoren wordt een knuffel egel met een door oma gebreid KiKa shirt met bijpassende sjaal. Sven denkt tien rondjes’ te joggen, Cas houdt het op drie, Isis vindt zes rondjes lopen leuk, Lotte denkt ook zes rondjes te doen, maar dan joggend. Sophie is de fanatiekste en wil tien rondjes rennen. De sponsorloop is er voor iedereen: jong, oud of daar tussenin. Er mag gelopen, gerend, gejogd en gewandeld worden.

Poffertjes
Een van hun medescholieren vond het wel een goed idee om accordeonist Juul Bouman, bekend van zijn gelegenheidsoptredens in het centrum van Etten-Leur voor hetzelfde goede doel, te strikken voor een gezellig muziekje. Zij sprak hem aan en hij heeft zijn medewerking toegezegd. Stichting IJgenwys en Anders was ervoor te porren om na afloop van de sponsorloop voor gratis poffertjes te zorgen.

Opgeven en/of doneren
Van de stichting KiKa kregen de kinderen T-shirts, twee vlaggen en promotiemateriaal. via de site van KiKa, actievoorkika.nl, eigen actie, Run4kika, kan er gedoneerd worden. Opgeven voor de Sponsorloop kan via run4kika@outlook.com. De sponsorloop start om 14:00 uur en is rond 15:30 uur afgelopen.

bron: Etten-Leurse Bode 4 juli 2018, tekst Stella Marijnissen