Sportman van het jaar 2013 gaat weer voor eremetaal!

Quickrun-72* Etten-Leur, 11 oktober 2014 – De “Van Oers Marathon Brabant” komt er weer aan en zal op 26 oktober gelopen worden. In aanloop naar deze, door veel hardlopers graag gelopen herfstmarathon zetten we iedere zondag een loper in de schijnwerpers. Deze week is dat Kees Lazeroms, een lokale snelle 50+ op de halve marathon.

Deze Marathon Brabant is gewild bij veel lopers en staat bekend om zijn mooie parcours en bruisende sfeer.
Er is voor elke loper of loopster een uitdagende afstand: een hele marathon, een halve marathon, 5 km, 10 km, familieloop, bedrijvenloop en evenals vorig jaar een heuse hoge hakkenrace.

Laatbloeier
Kees Lazeroms werd geboren in Etten-Leur, groeide op in Sprundel, op “De Stand” (Oosteindl en woont inmiddels weer lange tijd in Etten-Leur Landelijk behoort Kees in de 50+ categorie tot de absolute toppers. Op 16-jarige leeftijd heeft Lazeroms een korte tijd aan lopen gedaan, daarna kwam de klad erin. Toen hij echter rond zijn 30e stopte met roken nam zijn lichaamsgewicht snel toe tot ongeveer 90-95 kg. Om niet helemaal dicht te groeien pakte hij de loopsport weer op. Ongeveer 4 jaar geleden is hij op eigen initiatief ruim 20 kg afgevallen. Dit was een omslagpunt in de tijden die Kees tot dan toe gelopen had. Liep hij voorheen de 10 km in ongeveer 38 minuten, nu werd dat 34 minuten! In Welberg liep hij in augustus 2013 zijn PR in 33:57.

Topper
Zowel bij regionale als landelijke wedstrijden is Lazeroms een topper. In 2013 werd hij tweede bij het NK cross, het is een uitdaging om daar in 2015 kampioen in te worden. Ook werd hij in 2013 landelijk 3e op de 10 km, tweede op de halve marathon en kampioen op de 5 km. Dit alles leidde ertoe dat Kees Lazeroms tijdens het sportgala 2013 van Etten-Leur tot sportman van het jaar werd uitgeroepen. Dit jaar werd hij op 9 maart op zijn 51e verjaardag in zijn categorie landelijk kampioen op de halve marathon en later op de 5 km op de baan eveneens. “Winnen is niet het belangrijkste, op onze leeftijd is het zaak om heel te blijven en geen blessures op te lopen.” Kees Lazeroms heeft nog enorm veel plezier in zijn hobby, ondanks dat hij er aanleg voor heeft om in gewicht aan te komen, laat hij er zijn pilsje niet voor staan. Het lopen geeft een enorme kick: “Het maakt niet uit hoe moe ik ben als ik thuis kom, na een rondje trainen ben ik weer fris en monter!” Er wordt gemiddeld 4 tot 5 keer per week getraind met de A-atleten van Achilles o.l.v. trainer Tonio de Jong.

Halve marathon Etten-Leur
Deze loop heeft voor Kees een bijzonder betekenis gekregen. Buiten het feit dat het zo’n gezellige loop is, voert het parcours hem langs de streek waar hij opgegroeid is: “De Stand” in Sprundel. Overigens zit Kees in het organisatiecomité van de Sprundelse Kerstcross, die dit jaar op tweede Kerstdag voor de 50e keer gelopen wordt. Daar waar hij een aantal jaren nog vrij ‘anoniem’ in het peloton liep, krijgt hij nu als loper in de koppositie haast alle aandacht en veel applaus. Tijdens de komende Marathon Brabant is Kees tweemaal aan te moedigen: eerst als vrijwilliger op de fiets vooraf aan de familieloop en vervolgens als loper op de halve marathon, waar hij gaat proberen zijn PR (persoonlijk record) van 1.14:38 te benaderen.

door: Frans van der Bom, Etten-Leurse Bode 11 oktober 2014

foto: Paul van Dongen