RaceRunning nu ook bij van Oers Marathon Brabant

20171029Marielle en Wouter* Etten-Leur, 2 november 2017 – Wouter de Kort (35) uit Etten-Leur heeft cerebrale parese: een motorische stoornis waardoor zijn spieren zich niet goed kunnen samenspannen. Lopen gaat moeilijk voor hem. Dit weerhoudt hem er niet van de tien kilometer hard te lopen in de Van Oers Marathon.

Ik bén niet anders, ik sport anders

Lopen is lastig, voor Wouter de Kort. Toch rende hij de 10 kilometer in Etten-Leur

‘Ik zie mijzelf niet als sporter met beperking’

Vanwege zuurstofgebrek bij zijn geboorte zijn Wouter’s hersenen niet in staat de juiste spanning aan zijn spieren door te geven en ze goed te laten samenwerken. Lange tijd kon de rolstoelmonteur niet sporten, tot hij anderhalf jaar geleden werd benaderd door fysiotherapeut Ruud Touw. “Ruud wilde bij atletiekvereniging Achilles een team samenstellen van mensen met beperkingen en ze met racerunners laten hardlopen. Ik hield niet voor mogelijk dat ik dat zou kunnen. De eerste keer was enorm zwaar, maar ook een openbaring; ik doe het nu elke week. Het is erg goed voor mijn rug en heupen, die doen veel minder pijn. Mijn klachten zijn met zestig procent afgenomen sinds ik hiermee begon.”

Op Achilles traint Wouter tussen atleten zonder beperking. “We worden niet anders behandeld. De vereniging steunt ons en we zijn geïntegreerd. Mensen zien dat we niet anders zijn, maar alleen anders sporten. Ik hoor van andere gehandicapten dat ik ze help zich zelf te accepteren. Dat is het mooiste compliment dat je kan krijgen. We willen het graag uitbouwen, zodat ook meer jongeren met een handicap kunnen sporten.”

Wouter deed eerder mee aan de Dam tot Damloop. Daar heeft hij succesvol acht kilometer afgelegd en nu gaat hij voor de tien kilometer op de Van Oers Marathon. Hij mag samen met Mariëlle de Jong, die dezelfde beperking heeft, tegelijk met de andere sporters starten. “Er zullen veel mensen zijn die me zo inhalen – maar ook veel die ons niet kunnen bijhouden.”

Voor Wouter is zijn handicap geen issue meer. “Veel anderen hebben er nog moeite mee, dus is het mooi dat ik dit voorbeeld kan geven. Je hoeft je niet te schamen, je kan gewoon meedoen met de rest. Ik zie mezelf ook niet als een sporter met beperking. Er is niks met mijn hoofd, alleen met mijn benen. Als je daar niet voorbij kan kijken, loop ik lekker verder.”

bron: BN de Stem 30 oktober 2017, tekst Tim Outshoorn