NK Halve Marathon: zilver voor Toon Heeren en Kees Lazeroms

Etten-Leur, 25 maart 2013 – In20130324VenloBV04 Venlo werd afgelopen zondag voor de tweede achtereenvolgende keer het Nederlands Kampioenschap Halve Marathon gelopen. Vier Achilleshardlopers deden mee: Ben Vriends, Jeffrey Faes, Toon Heeren en Kees Lazeroms.

 

Over de omstandigheden waaronder deze 21.097 meters werden hardgelopen meldde meegereisde trainer Dick Lam het volgende: “Het was fris zondag 24 maart 2013 in Venlo en er stond een stevige wind. Zelfs met twee broeken aan en drie lagen onder de jas, staande onder de warme blower bij de worstenkraam van de HEMA was het nog koud! Dus een lekker hardloopweertje voor een halve. Al vanaf het eerste stuk na de start hadden de lopers de wind flink tegen, daarna bogen ze de stad in en na 2 km de stad weer uit het open land in. Het eerste stuk de wind mee en op de terugweg de wind tegen.”

Ervaren rot onder de Achillesdeelnemers was Toon Heeren, die in zijn hardloopcarrière al tien keer tijdens een NK op het podium had gestaan. In Venlo lukte de atleet uit Sint Willebrord dat voor de elfde maal.

Toon liep een zeer goede wedstrijd, want zelfs onder toch zwaardere omstandigheden dan 10 februari j.l. in Schoorl liep Toon nog iets sneller. Zo was zijn tweede vijf km net zo snel als zijn eerste vijf km (16:45), de derde vijf ging door de tegenwind bijna een minuut langzamer (17:39). Na tweederde van de race kwam zijn directe tegenstander hem voorbij en kon Heeren net niet meer aanhaken. Qua snelheid moest de master45 terug van 3:21 min. per km naar 3:35. Maar met een zilveren plak was hij ook heel tevreden.

Zijn vier jaar oudere clubgenoot Kees Lazeroms, die op 9 maart tot de categorie M50 was toegetreden, over zijn race: “Ik heb een lekkere wedstrijd gelopen, mijn tijd viel gezien de weersomstandigheden niet tegen. Ik had nr. 1 wel in beeld, maar het gat was te groot om dicht te lopen.” Wel een mooi succes voor Kees en zeker na een periode van blessures om er meteen met een eerste NK medaille te staan. Met een tussentijd van 35.27 min na 10 km. noteerde de M50-er uit Etten-Leur zelfs een iets snellere tweede vijf kilometer. Ook Kees moest inleveren in het tweede deel van zijn race en kwam na 1.17,24 over de eindstreep.

Tussen Toon en Kees finishte nog Ben Vriends. De Zundertse hardloper was de week voorafgaande aan de halve marathon ziek geworden en net op tijd hersteld. Maar hij merkte na 15 km dat de energie er niet meer was. En moest de wedstrijd laten lopen. Per vijf kilometer moest de gymnastiekdocent in spé zijn tempo bijstellen, om uiteindelijk na 1.16,13 als 25e NK senior te eindigen.

De vierde Achillesatleet die in Venlo aan de start stond was Jeffrey Faes. Deze 27-jarige hardloper uit Schijf liep in deze Siberische wedstrijd bijna drie minuten sneller dan eind oktober in Etten-Leur. Nu realiseerde hij tijdens zijn NK-debuut een uitstekende 1.22,43 (was 1.25,32).