Gezellig uitje 55plusgroep

* Etten-Leur, 4 september 2020 – Op dinsdagmiddag 18 augustus vanaf 13:00 uur vertrokken 21 personen van de 55plusgroep voor hun jaarlijkse dagje uit vanaf het Achilles sportterrein richting Koekoekstraat, een zandpad gelegen tussen Etten-Leur en Sprundel.

Hier werden we verwelkomd door Paul van de Sande (broer van Mark en zwager van Linda – red). Volgens de coronaregels had hij een aantal stoelen zo geplaatst, dat een ieder op voldoende afstand van elkaar zat!

Voedselbos aan de Noodstraat
In een fantastisch mooi decor: vooraan een mooie vijverpartij, met op de achtergrond een bamboebosje, waarbij je het gevoel kreeg even op een van de eilanden van de Indonesische archipel te zijn, hield Paul een bijzonder interessante lezing over alles wat te maken heeft met het voedselbos!
Daar hijzelf voornemens is een voedselbos aan te planten, wist hij ons veel informatie te verstrekken over alles wat met een voedselbos van doen heeft, zoals de aanleg, de opbouw in lagen, de zelfregulatie en het vruchtgebruik. Later bleek dit bezoek de topic van de dag te zijn!

Schapenboer Ad de Rooij
Daarna brachten we een bezoek aan de schapen van Ad de Rooij. Naast schapenboer is Ad ook al jaren medeorganisator van de Sprundelse Kerstcross op 2e kerstdag. Voor een aantal van ons is dit pure nostalgie, zeker wat het omkleden in de schaapskooi en de warme beker chocolademelk na afloop, betreft!
Naast een aantal wetenswaardigheden over de schapen, wees Ad ons ook op de nesten van de boerenzwaluw, een kolonievogel, die jaarlijks met velen vanuit het verre Afrika de schuur van Ad weer weten te vinden, hier hun nestje bouwen en voor nakomelingen zorgen!

De Menmoerhoeve met zijn moes-, kruiden- en vlindertuin
Vervolgens via een ander zandpad, wat zo uit het Dagboek van een Herdershond gehaald zou kunnen worden, naar de Menmoerhoeve! Hier zat nog een 3-tal 55+ers op ons te wachten. Na een drankje, gaf Jan uitleg over o.a. het ontstaan van de boerderij, de Blonde Aquitaine, het koeieras op de Menmoerhoeve en de samenwerking met Brabants Landschap!
Daarna volgde een wandeling over het terrein van de hoeve. Hier werd aandacht besteed aan munt in de kruidentuin, dat voor de thee gebruikt wordt, de vlindertuin, verschillende types nestkasten, het poeltje voor de amfibieën, taken vrijwilligers, wilde planten en insecten, wilgen en het ooievaarsnest om via de kinderboerderij en de speeltuin weer terug te komen op het terras voor een afsluitend drankje!

Koud en warm buffet bij Achilles
Vervolgens kwamen we, na een fietstochtje van een klein half uur, weer terug op ons eigen nestje bij Achilles, waar na een rustmoment, een heerlijk koud en warm buffet op ons stond te wachten!
Gecombineerd met een drankje en een terugblik op de gezellige en geslaagde middag, bracht een ieder nog enkele uurtjes in de kantine door, waar de dag zo rond de klok van 20:00 uur voldaan afgesloten werd! Met dank aan de organisatie!

tekst: Jan Kiewit, foto’s (63) Piet Kriesels