De twaalfde Avondwedstrijd viel een beetje in het water

* Etten -Leur, 20 mei 2024 – Op vrijdag 17 mei organiseerde ARV Achilles haar jaarlijkse avondwedstrijd.

Zoals we inmiddels gewend (of misschien wel verwend) zijn werd het wederom een goed bezette wedstrijd door met name regionale atleten. De voorinschrijving sloot met 142 deelnemers.

De weersverwachting zag er een week voor de wedstrijd nog goed uit, maar deze draaide helaas de negatieve kant op vlak voor de wedstrijd. Hierdoor ontving de organisatie een 9-tal afmeldingen. Inclusief 2 na- inschrijvingen kwam het deelnemersveld uit op 135 atleten.

De weersinvloed
De voorspelde regen kwam vooral in het eerste uur van de wedstrijd. (Het onweer trok gelukkig net ten zuiden van Etten-Leur richting België). De weersomstandigheden zorgden er helaas voor dat van het geprogrammeerde onderdeel polshoog weinig overbleef. Van de verwachtte 8 deelnemers zette 1 atleet een uitslag neer (Eline Verschueren, CAV Energie). Dit mede door de eerder genoemde afmeldingen. Ook het hoogspringen en de eerste groep discuswerpen hadden duidelijk te lijden onder de omstandigheden, wat ook terugkomt in de uitslagen.
Fraaie resultaten
Opvallende prestaties werden er uiteindelijk nog wel geleverd. Zo was Jelen Franjic van AV Sprint duidelijk de beste op de 100m in een tijd van 11,20 seconden (+2,6 wind). Op de 3.000m liep Lauran Beijens van AV Attila naar een tijd van 8:46,55 min in een kop-over-kop race met zijn trainingsmaatje Dennis de Freytas (ook AV Atilla, maar woonachtig in Etten-Leur).
Mooie Achilles-resultaten
Tenslotte de opvallendste Achilles prestaties. Bart Hondeveld pakte een overwinning op het verspringen met 6,29m. Op de 800m verbeterde Linda van der Sanden het bijna 33 jaar oud clubrecord voor dames V35 van Cia Smulders naar een tijd van 2:25,42 min. Dit is vooralsnog ook de snelste jaar prestatie voor dames V35 over geheel Nederland gezien. Toon Heeren is na de avondwedstrijd de snelste M55 op de 3.000m in Nederland nadat hij finishte in een tijd van 9:55,11 min.

Raceverslagen van Achilles-atleten:

Linda van der Sanden (800 meter in 2:25,42)

Eind vorig jaar kwam de suggestie als leuk doel om naar toe te werken het clubrecord van Cia Smulders op de 800 meter V35 (wat vanaf 14 juni 1991 op naam staat van Cia Smulders, die in Nijmegen 2:30,1 realiseerde. Daarom heb ik de laatste 6 weken vooral korter en op snelheid getraind en als ultime voorbereiding met Sophie van Gurp als haas getraind (400-tjes in 75 sec).De wedstrijd ging goed na 400 meter kwamen we in 72 seconden door. Sophie liep goed, maar in de bocht leek ik wat te moeten inhouden, dus heb ik de haas van dienst  ingehaald. Sophie stopte rond de 600 meter en ik kon daarna mijn tempo weer vinden. De laatste honderd meter had ik al mijn ledematen gebruik, maar de finish (ruim!) op tijd gehaald: 2:25,42, dus een clubrecord verbetering van 4,5 seconde.
Toevallig 2 dagen eerder, op 15 mei 2024, raakte Linda haar 30-jarige clubrecord 1.000 meter kwijt aan Senne Scholts, die in Barendrecht 3:35,63 liet noteren, bijna 12 tellen sneller dan de 3:47,4 die Linda op 24 september 1994 in Etten-Leur scoorde.

Spohie van Gurp (haas 800 meter)
Ik vond het een hele uitdaging om iemand te hazen, want ik had dat nog nooit gedaan. Linda en ik hebben wel van tevoren een keer samen getraind om te kijken hoe het was om samen te lopen. Dat ging al goed, dus ik had er vertrouwen in. Tijdens de race zelf ging het dan gelukkig ook heel goed! Ik ben blij voor Linda dat zij haar doel heeft gehaald en ik vind het leuk dat ik haar daar bij heb kunnen helpen.

Rob Luijkx (3.000 meter)
De laatste serie van de  3.000 meter avondwedstrijd ging op klokslag 21:00 uur van start. De dames (Yvonne en Melina) vertrokken op een hoog tempo. Samen met Peter Lazeroms heb ik een constant tempo kunnen aanhouden van 4min/km. De laatste 300 meter kon ik het tempo nog verhogen om een paar seconden voor Melina en Peter te finishen. Erg tevreden met de finishtijd 12:03,80.

Hoe de een van de vrijwilligers van de wedstrijd organisatie deze Avond wedstrijd beleefde
Het weer liet ons best in de steek (voor de 4de keer dit jaar bij een Achilles-wedstrijd), waardoor met name bij polshoog vrijwel alle deelnemers afhaakten. Ik denk dat de rest redelijk tot goed verlopen is gegeven de omstandigheden. Een punt van verbetering is dat bij de 3.000 meter begonnen moet worden met de minst snelle serie. Met een climax beginnen klopt hier niet, dus volgend jaar starten met de ‘langzaamste serie en eindigen met een seire waarin de snelste lopers zijn opgesteld.
Zowel de afgelopen donderdag als vrijdag waren er schoolsportdagen. Niet ideaal, maar is verder toch wel  goed gegaan. Als de wedstrijdkalender wordt gemaakt, zijn de schoolsportdagen al lang bekend (meestal al bij het begin nieuwe schooljaar).
De algemene indruk is toch wel dat we als WOC toch goed gevoel aan de wedstrijd hebben overgehouden.

Foto’s en uitslagen
De foto’s van Sandra Tacx staan op ons Flickr-account en de resultaten van de 12e Achilles Avondwedstrijd kan je hier vinden.