Wouter de Kort heeft spierballen en ambities

20170817Woutermethaas* Etten-Leur, 30 augustus 2017 – Wouter de Kort uit Etten-Leur nam enige tijd geleden deel aan de Handbike Battle in Tirol. Over een afstand van 20 kilometer moest een hoogteverschil worden overwonnen van 1.000 meter. En dat alles met een handbike. Pure spierkracht in armen en handen. De Kort haalde de fi- nish in 3 uur en 7 minuten en werd tweede van zijn team. Niet slecht voor een beginneling vindt hij zelf.

Handbike
De handbike is een ligfiets die aangedreven wordt met de handen en armen. Met die constructie wordt er ook gestuurd en geremd, niet onbelangrijk als je van een berg af moet. “Ik heb een handknijpkracht van 65 kilogram”, verklaart De Kort.

Revalidatie
De Handbike Battle is een wedstrijd voor mensen met een beperking. Het team van Wouter de Kort, ZeeBra, bestond uit zes handbikers van Revant, een in medische revalidatie gespecialiseerde instelling. Zij namen namens Brabant en Zeeland deel aan de vijfde editie van deze battle waaraan teams van andere binnen- en buitenlandse revalidatiecentra aan deelnamen. Tijdens de rit in Tirol, Oostenrijk moesten hellingen tot 16 procent met veel haarspeldbochten worden bedwongen. In totaal waren er 105 deelnemers.

Zwaar
“Het was stijl en zwaar”, zegt hij. “En warm, 25 graden. Maar ik had heel goed getraind en was heel fit. Ik was niet kapot. En het parcours was prachtig. We hadden een leuk team, zowel de deelnemers als de begeleiders.” Emotioneel heeft het Wouter de Kort veel gedaan. “Ik was onder de indruk van de schoonheid van de omgeving, van de wedstrijd en van de saamhorigheid. Een ervaring om nooit te vergeten.” Hij kijkt uit naar de volgende Battle en is vastbesloten ook daar aan mee te doen. Maximaal twee keer mag je in het team van het revalidatiecentrum deelnemen. ‘Maar als het moet ga ik individueel of vorm ik mijn eigen team en kunnen we ons ook inschrijven.”

Racerunnen
Het is niet de enige sport die De Kort bedrijft. Als man met een motorische beperking, veroorzaakt door zuurstofgebrek tijdens de geboorte, krijgt hij twee keer per week fysiotherapie. Het was zijn fysiotherapeut Ruud Touw van Revant die hem ertoe aanzette te gaan racerunnen. “Ik ben daar een jaar geleden mee begonnen bij ARV Achilles in Etten- Leur. Racerunnen is sporten met een soort loopfiets met drie wielen. Je hangt voorover met je voeten in spitsstand, zodat je goed kunt afzetten. Ik loop zo afstanden van tien kilometer en kan de gemiddelde hardloper op een sintelbaan bijhouden.” Het trainen heeft hem goed gedaan. “Je rug- en beenspieren worden sterker, je let op wat je eet en je voelt je fysiek veel sterker. En ik ben veertien kilogram afgevallen.” Het was die training en conditie die ervoor heeft gezorgd dat De Kort werd gevraagd mee te doen aan de Handbike Battle.

Dam tot Dam loop
Daarnaast is de volgende uitdaging voor deze 34-jarige rolstoelmonteur de Dam tot Dam loop als racerunner samen met alle andere lopers. Het VU Amsterdam heeft hem via zijn fysiotherapeut Ruud Touw gevraagd hieraan deel te nemen. “Het is een mooi voorbeeld van wat je kunt bereiken met een beperking.”

bron: Etten-Leurse Bode