NK U18U20 in Utrecht: succes voor Anne

* Etten-Leur, 20 juni 2024 – Vrijdag 14 juni
Alle Achilles deelnemers kwamen de eerste dag van dit kampioenschap direct in actie. Als eerste kwamen 3 atleten in actie bij de series van de 100m. Bij de U18 mannen debuteerde Luuk Holleman op een Nederlands Kampioenschap. In de series kwam Luuk tot een tijd van 12,07 seconden. Een keurige tijd in lijn met zijn prestaties eerder dit seizoen, maar helaas niet voldoende voor de halve finales. Vervolgens was het bij de U20 vrouwen de buurt aan Anne Kieneker. Zij kwam in de series tot een tijd van 12,95 seconden. Dit was de 15e tijd en net genoeg voor de halve finales.
Bij de U20 mannen kwam Sam Jansen in actie. Op de helft van de race kreeg hij wat last van zijn enkel waardoor hij naar eigen zeggen 40m op 1,5 been moest lopen. Een tijd van 12,85 seconden als resultaat, was uiteraard niet waarvoor hij naar Utrecht was gekomen.

In het avonddeel van het programma kwamen ook twee mila atleten in actie. Sophie van Gurp startte in de series van 800m U20 vrouwen. Na een 5e plek in haar serie in 2:23,86 ging ze als een van de tijdsnelsten door naar de finale van zaterdag. Bij U18 mannen was de 3.000m direct een finale. Finn Jansen kwam hierbij tot een tijd van 10:26,14. Dit betekende voor hem een nieuw persoonlijk record. In de avondsessie werd ook een vervolg gemaakt voor de sprinters. Anne liep in haar halve finale naar een tijd van 12.82 seconden (+2,4) en een 13e plaats. Dit was niet voldoende voor een plaats in de finale maar uiteraard wel een goede prestatie.

Zaterdag 15 juni
Op de tweede dag kwamen twee Achilles atleten in actie: Anne Kieneker en Sophie van Gurp. (Mede door de opgelopen kwetsuur meldde Sam zich voor de 400m en 200m later in het weekend af). Al vroeg in de middag stond voor de U20 vrouwen de 400m op het programma met Anne aan de start. De series waren direct ook een soort halve finale, omdat de organisatie had besloten om een ronde te schrappen. Anne kon na haar 6e plaats in 2023 wederom de finale gaan halen. Omdat de verschillen klein waren ging Anne vol voor een goede tijd. En wat voor tijd, ze finishte in 58,89 seconden. Nog eens 0,43 van een seconden sneller dan haar eerder gelopen clubrecord in Etten-Leur op 2 juli jl. En dat niet alleen, het was daarnaast de snelste tijd van alle deelnemers in de 3 series. Anne plaatste zich dus overtuigend voor de finale 400m op zondag.

Tijdens het avondprogramma liep Sophie haar finale op de 800m bij U20 vrouwen. In een tactische en ook snelle race kwam ze hier toch net iets te veel snelheid tekort ten opzichte van de meeste concurrenten in de finale. Sophie eindigde op een 10e plaats in een tijd van 2:24,79 seconden. Een meevaller voor haar deze dag was dat de series van de 1.500m werden geschrapt en ze zo direct door was naar de finale op dit onderdeel op zondag.

Zondag 16 juni
Op de derde en laatste dag van dit NK kwam naast Anne en Sophie ook Luuk Holleman weer in actie. Hij stond vroeg in de ochtend aan de start bij de series van de 200m mannen U18. Luuk liep in zijn serie naar een nieuw persoonlijk record van 24,26 seconden. Een tijd waar hij erg blij mee was en zelfs bijna voldoende was voor een plek in de halve finale. De wedstrijd op deze zondag werd geteisterd door wisselende weersomstandigheden. Zo moest de wedstrijd zelfs tussendoor even worden stilgelegd door een fikse stortbui.

Aan het eind van de middag was het tijd voor de finales voor Anne en Sophie. De finale op de 400m voor U20 vrouwen werd verwacht spannend te worden, omdat bij de series de snelste 6 atleten binnen 1,2 seconden van elkaar verwijderd waren. Natuurlijk is het daarbij niet gezegd dat hier iedereen al zijn beste vorm had laten zien, van Anne was hierover geen twijfel, gezien haar PR op dat moment. Vol goede moed en met de uiterlijke schijn ‘ik ga gewoon doen wat ik kan’, maar stiekem hopend op een medaille stond Anne aan de start van haar finale. Wederom liep ze een goed ingedeelde race en met een haar bekend erg sterk einde liep ze naar een medaille. Deze medaille bleek na enige tijd van kleur te wisselen door een diskwalificatie van de atlete die voor haar eindigde. Wat betekend dat Anne met haar gouden medaille, de nieuwe Nederlands kampioene op de 400m U20 vrouwen is!

Toen de stofwolken van deze verrassende Achilles overwinning waren opgetrokken ging het NK verder met de laatste onderdelen. Eén hiervan was de finale van de 1.500m vrouwen U20, met Sophie aan de start. In deze race kon Sophie net niet meekomen met het tempo van de favorieten. Na een stabiele race eindigde ze op een 6e plaats in een tijd van 4:59,47 min. Een snelste seizoentijd waar Sophie tevreden mee was.

Het NK 2024 voor junioren werd op deze manier afgesloten met 1 gouden NK medaille, 4 finale plaatsen, 1 clubrecord en 3 persoonlijk record verbeteringen. Alle atleten hebben goede prestaties geleverd. Ook de gezelligheid, sfeer, saamhorigheid en wedstrijdbeleving die deze groep mee naar het NK nam, mag zeker genoemd worden. Kortom, een mega geslaagd weekend!

foto’s: Kees Knuit