Kustmarathon Zeeland: Jan en Arjen

* Etten-Leur, 7 oktober 2019 – De steeds populairder wordende Kustmarathon Zeeland kon in het eerste weekend van oktober niet worden weerstaan door een tweetal Achilleslopers. Ultraloper Jan Muller testte zijn snelheid annex duurvermogen en Arjen Buijze, die sinds mei dit jaar traint bij de lopersgroep, was benieuwd hoe zijn tweede marathon hem zou vergaan.

Allereerst Jan Muller
Zoals wel blijkt uit het statistisch overzicht dat de organisatie beschikbaar stelt bij de uitslagen, liep de Sprundelse hardloper een superstrakke race. Zijn tempo tijdens de eerste tien kilometer is maar 2 seconden per kilometer sneller dan zijn wedstrijd-gemiddelde over de hele marathon. En afgezien van de uitvallers was Jan alleen maar aan het inhalen. Zo klom hij in het totaalveld van de 109e positie na 10 km naar de 62e plaats bij de eindstreep. Zelfs het podium bij de M55 kwam steeds meer in zicht. Het scheelde amper een minuut of hij had nummer drie te pakken. Was deze wedstrijd over 50 km, dan zou Muller zeker een podiumplek hebben bezet. Nu moest hij het doen met 3.08:16 als 4e M55.

De tweede marathon van Arjen Buijze
Een klein half jaar traint deze seniorloper bij Tonio de Jong en na zijn marathondebuut in Rotterdam op 8 april 2018 was Arjen wel nieuwsgierig hoe hij het er na de trainingen bij Achilles op zijn tweede marathon zou afbrengen. Van zijn resultaat van vorig jaar kan je in ieder geval al afleiden dat Buijze wel enigszins een duurloper is. Dat blijkt wel uit de grafiek, waarin te zien is hoe hij het beter doet dan de gemiddelde deelnemer aan die Rotterdam Marathon.

Zijn tweede 42,2 km was echter niet op een vlak parcours als door Rotterdam, maar dwars over Zeeuwse duinen en stranden. En wanneer je dan net iets meer dan twintig minuten van je PR afhaalt, dan wil dat toch wel iets zeggen!

Ook Arjen was bezig met een inhaalrace en kan nu 3.37:16 (voorlopig) als zijn beste tijd op de 42.195 meter noteren.

De uitslagen van de 17e Kustmarathon Zeeland kan je hier zien.

En dan nog dit: Favoriet naar Zeeland in plaats van Zeeland
Redouan Nouini uit Marokko werd gezien als de grote kanshebber om dit jaar de Kustmarathon te winnen. Maar dat ging hem sowieso niet lukken: hij staat op de verkeerde plek. Nouini reisde weliswaar naar Zeeland, maar niet naar de provincie, hij ging richting het gelijknamige dorp in Brabant.  Op het moment van de start stond hij op het treinstation in Nijmegen. Nouini heeft een persoonlijk record van 2.15:36, het snelste van alle deelnemers. Zijn manager verwachtte dat hij de Kustmarathon zou winnen. “Ik verwacht een eindtijd tussen de 2:20 en 2:25″, zei Hassane El Khiali een dag voor de wedstrijd. De professionele atleet koos ervoor om de Kustmarathon te lopen in plaats van de marathon van Sophia de week erop.” Hij werd daar vorig jaar derde, maar wil nu een andere, nieuwe marathon lopen”, zei El Khiali. Dat zit er niet in, Nouini redde het niet om op tijd in Burgh-Haamstede te zijn. (bron: Omroep Zeeland)