Jan en Silvia liepen ultra in Steenbergen

20170506Steenbergen-Jan1* Etten-Leur, 8 mei 2017 – In Steenbergen liep Jan Muller 12 uur lang en Silvia Verhoeven 6 uur het rondje van 2.300 meter. Jan wist in die halve dag 57 rondjes af te leggen, Silvia kwam in de helft van die tijd tot 27 finish-passages. Uiteindelijk bleek de Sprundelse ultraloper maar liefst 132 km en 481 meter te hebben afgelegd. Hier onder lees je zijn race-ervaringen.

Zijn partner in crime Silvia wilde zich verbeteren ten opzichte van de 6uur-editie van 2016, toen de Etten-Leurse langloopster als tweede vrouw finishte na 63.711 meter. De 65-kmgrens wilde Silvia graag bereiken. Door fysieke ongemakken, lees hieronder haar relaas, werd haar prestatie in Steenbergen 62.406 meter, weer als tweede vrouw en eerste bij de V50. Dus volgend jaar gaat die 65 kilometer er alsnog aan.

De uitslagen van de Ultra Steenbergen vind je hier en flink wat foto’s zie je hier.

BN de Stem: Fransman loopt wereldrecord 12 uur in Steenbergen.

Jan Muller: “Ja een 12 uursloop is eigenlijk een lange coopertest, toch? Daar sta ik weer eens aan de start van een ultra, de tweede in 3 weken, Texel op Tweede paasdag 120 km. en nu die coopertest.

Begin van het jaar liep ik 30 km per week, een overbelasting na een paar snelle wedstrijden dreigden mijn voorjaar in de soep te gooien. Uiteindelijk toch goed gekomen, met dank aan Menno Franken. Ik ging naar Steenbergen om te kijken hoe het zat qua belasting, 3 weken na Texel. Wel gewoon getraind, alleen iets minder kilometers, zo rond de 100 km. max per week, weer een lange loop, als dat goed gaat zit het voor de Spartathlon wel oké!

Daar gaan we aan de gang in Steenbergen, rondjes van 2,3 km. Bij de start is het nog koud, om een uur of elf schijnt het zonnetje en is het genieten. Ik draai netjes mijn rondjes in het begin iets te hard maar na een uurtje of zo gaat het op het goede tempo. Kees Lazeroms komt nog even kijken en meteen gaan de tijden weer iets omhoog, lag niet aan Kees! Na 6 uur komt de zes uursloop erbij, de sprint afstand volgens Silvia Verhoeven en na een uurtje of 8 heb ik een dip. Silvia loopt mij voorbij en ik probeer aan te haken, wat niet lukt. Ik heb even 2 slechte rondjes, 18 minuten en 15 minuten, maar opeens gaat het weer. Dan draai ik gewoon mijn rondjes weer strak af. Het enige nadeel is de muziek, wat een herrie 12 uur lange en weglopen gaat niet.

Aan alles komt een einde zo ook aan die 12 uur en uiteindelijk finish ik als 132 kilometers en wat meters op de teller, Silvia op de 6 uur als nummer 2. Achilles ten Top alles wat meedeed van ons op het podium.”

Silvia Verhoeven: “Deze editie van Steenbergen is er eentje geweest om heel snel weer te vergeten. Misschien weer iets te voortvarend van start gegaan maar de eerste rondes voelde prima aan en ik had een mooie brede rug gevonden om mij tegen de wind te schuilen. En ondanks dat ik zag dat het wel iets te snel ging wilde ik daar toch van mee profiteren.

Maar mijn maag en darmen raakte helemaal van streek. Alles wat ik met veel moeite naar binnen werkte kwam er even hard weer uit. Dus toen kwam met nog drie uur te gaan de mentale strijd boven of het wel zin had om door te gaan. Mijn streven van 65 km leek sowieso niet haalbaar. Sterker nog het was nog maar de vraag of ik mij tot de marathon afstand voort kon slepen want de man met de hamer had al gigantisch toegeslagen. Op die manier is er echter altijd wel een reden te bedenken om op te geven dus die strijd gelukkig wel gewonnen en toch gewoon maar door blijven gaan.

Gelukkig hielden maag en darmen zich een uur later weer rustig en kon ik de laatste uren weer goed drinken maar inmiddels was mijn energie voorraad aardig uitgeput. En heb ik de laatste twee uur de km’s bij elkaar moeten harken. Had geen idee hoever de derde vrouw achter mij liep en het idee dat ze mij misschien op de hielen zat motiveerde mij in ieder geval door te gaan zodat ik uiteindelijk nog een teleurstellende 62,4 km bij elkaar heb kunnen sprokkelen.

Echter die 65 km moet gewoon haalbaar zijn voor mij dus volgend jaar of misschien elders eerder maar weer in de herkansing.”

20170506Jan-rondetijden20170506Silvia-rondetijden