De mooiste sportervaring van Michiel Koeijvoets

* Etten-Leur, 12 november 2023 – Na de marathon van Rotterdam (2021: 3.37:04) en Etten-Leur (2022: 3.35:18), stond voor dit jaar de marathon van New York City op de planning. Altijd al een droom geweest om in deze supergave stad de marathon te mogen lopen.

De reis
Op 2 november was de geplande reisdag richting New York JFK met de Marathons International sportreizen groep. Al meteen stress want door de hevige storm Ciarán had KLM bijna alle vluchten voor die middag gecanceld. Gelukkig was mijn vlucht naar New York de laatste die nog wel ging en ondanks de storm verder een voorspoedige reis en aankomst in het Park Central hotel.

Op dag 2 was het redelijk vroeg dag om richting de Expo te gaan om het startpakket op te halen. Dit was al een belevenis op zich en uiteraard mooi moment om wat merchandising te kopen. ’s Middags, onder lekkere weersomstandigheden, was er met de groep nog een kort verkenningsloopje door Central Park om sfeer te proeven en het finish-gebied te verkennen.

De zaterdag voor de marathon stond in het teken van rust en buiten een kleine wandeling door de stad verder niet veel anders gedaan dan de beentjes sparen.

De racedag
Op zondag 5 november is het dan zover, NYC marathon dag!! Vroeg uit de veren, om 4.45 uur gaat de wekker, maar die is eigenlijk niet nodig want de adrenaline stroomt al. Om 5.30 vertrekt de bus al vroeg richting Staten Island omdat de brug al over 2 uur dichtgaat als de eerste lopers er overheen moeten.

Het startdorp zelf is al een belevenis op zich en megagroot. Het is nu ontbijten en lang wachten tot mijn wave 2 naar de start kan zo rond 09:15 uur. Vanaf het moment dat het Amerikaanse volkslied en Frank Sinatra met New York, New York klinkt, is het al kippenvel.

Het startschot
Om 09:45 uur klinkt dan het startkanon (!) en kunnen we in gang om de eerste brug van de dag, Verrazano Bridge, te trotseren. Omdat ik in de roze wave start moet ik via het benedendeck lopen, maar nog steeds prachtig kun je Manhattan zien liggen. Na deze eerste brug, die zo’n 3,5 km is en door de adrenaline prima gaat, draaien we Brooklyn in. En dan is het pas echt genieten als je ziet hoeveel mensen op de been zijn. Was wel wat gewend met de Coolsingel in Rotterdam, maar dit is echt continue en dan de overtreffende trap! De eerste 5 km gaan prima en net iets onder het tempo. Bij 7 km is het dan tijd voor het eerste gelletje. Dit geeft bij 9 km ineens een wat rare steek. Ik kan hem er gelukkig tot 3 keer toe wel uitademen maar wel lichte paniek zo vroeg in de race en dat hier de concentratie op moet. De pace blijft echter wel prima door Brooklyn en Queens.

De tweede helft
De eerste 21 km gaan net onder de 1u44m. Maar dan… in de verte zag je de volgende gigant al opdoemen, brug nummer 3: Queensboro Bridge. Wat een hoogte en daar moeten we toch echt tegenop. Volgens de adviezen hier “op effort” gelopen en niet naar pace gekeken. Die ging naar rond de 6 min/km wat ik voor lief neem en hopelijk na de brug weer kan oppikken. Maar helaas hebben de 2 km omhoog op de brug zoveel impact dat het vanaf hier al echt loodzwaar wordt; de benen zijn volgeschoten. De eerstvolgende kilometers gaan nog wel en een nieuw hoogtepunt tot dan toe is als je 1st avenue opdraait. Wat je daar ziet is echt ongekend, zoveel supporters die je er doorheen loodsen. Wat je ook al wel ziet is dat die weg niet op lijkt te houden, zeker 10 km rechtdoor, en dat alles vals plat omhoog. Bij 28 km staat het Marathons International support punt. Ook weer een lekkere opsteker en hopelijk kom ik nog redelijk over op de foto. Na dit punt moet ik besluiten om bij iedere verversingspost even rust te pakken, drinken op het gemak en dan door. Dit werkt goed voor me en ondanks dat de pace afzakt richting de 6 min/km kan ik wel van ieder moment genieten!

De hoeveelheid toeschouwers
Het publiek sleept je er echt doorheen nu. Na nog 2 wat kortere bruggen naar en van de Bronx duiken we terug Manhattan in richting Central Park. Ik blijf mijn strategie volgen en alle aanmoedigen helpen me om richting de finish komen. De eindtijd is 3:53:27. Niet in de buurt van mijn PR in Etten-Leur vorig jaar, maar wel echt de mooiste sportervaring van mijn leven kunnen beleven. Met plaats 11.917 van de in totaal 51.338 deelnemers nog steeds bij de beste 25%.

Raceverslag van Michiel Koeijvoets