De 37e Marathon Brabant zit er weer op

* Etten-Leur, 28 oktober 2019 – Prima weer, later op de dag begon het wat harder te waaien, maar ja ‘Herfstmarathon’, dat was ooit de naam van de Van Oers Marathon Brabant. Meer dan 3.100 hardlopers deden op zondag 27 oktober mee aan de al weer 37e uitvoering van hét sportevenement van Etten-Leur. Ooit begonnen in 1983 om het 15-jarig bestaan van toen nog AV Achilles nog meer cachet te geven. Nu is het al jaren de hardloopwedstrijd waar zo’n beetje iedere hardloper uit Etten-Leur en omgeving op de Bredaseweg aan de start verschijnt. Die 3.100 is dan nog exclusief de honderden kinderen en (groot)ouders die aan de Modoc Familieloop meededen. Een mooie afsluiting van een fijn lopersfeest!

Sportieve winst op de 5 kilometer
Sportief gezien viel de eerste plaats op die Achillesloper Rick Lambregts haalde op de 5 km-loop in 16:15, een mooie prestatie na zijn 1e plaats een week eerder op de Kluiskenshof 5 van ARV in 16:05. Omdat de 5 km door de organisatie als prestatieloop wordt aangemerkt, zijn er voor de eerste drie mannen en vrouwen geen prijzen, anders had de winnares van vorig jaar, Janne Lemstra (20:23) nu op de derde tree van het podium gestaan met haar tijd van 20:40.

Ereplaatsen voor Achilleslopers
En ondanks dat de 10 kilometer, halve en hele marathon wedstrijdlopen zijn, vind ook hier geen prijsuitreiking plaats, behalve de eerste drie mannen en vrouwen van die afstand. Misschien wordt er bij de evaluatie van dit loopjaar bij Achilles nog een podium neergezet voor de volgende lopers dit hun moment van glorie hebben moeten missen:
Marathon, 3e bij de V55: Silvia Verhoeven in 3.46:22.
Halve marathon, 2e bij de M55: Kees Lazeroms in 1.23:48, en eerste bij de V55: José van der Linden in 1.36:09.
Op de 10 kilometer waren er maar liefst vier podiumklanten: Toon Heeren 1e bij de M45 in 33:58, Henk Buesink eerste bij de M55 in 37:30 waar Jan Arnouts knap derde werd in 41:30. Cia Smulders was de snelste V55 in 50:26. En de twee ereplaatsen op de 5 kilometer staan hiervoor beschreven.

RaceRunners
In de uitslag staan een dertigtal RaceRunners als deelnemer vermeld, maar dat aantal is een beetje onterecht, omdat bij de inschrijving sommige deelnemers iets te enthousiast zich als RaceRunner hebben ingeschreven. Desondanks kan er wel gesproken worden van een succes wat betreft het hanteren van aparte startvakken voor de RaceRunners, waarvan er nog nooit zoveel aan de 5 en 10 kilometer en ook aan de familieloop hebben meegedaan! Denise Wijnbergh meldde na afloop: “Het was super om mee te doen, heerlijk gelopen, super publiek .. een goede sfeer. Wellicht volgend jaar nog meer .. de verschillende (start)vakken was super, beviel goed!”

Foto’s
En langzamerhand zijn de fotografen klaar met het uitzoeken en bewerken van hun foto’s, die worden met links in dit bericht opgenomen.
Redactie (40 foto’s), Paul van Dongen (252 foto’s), Ann Smout (80 foto’s), Etten-Leurse Bode (36 foto’s) en ook Jos van der Reep heeft zijn 969 foto’s online staan.
Daarnaast heeft uiteraard ook Van Oers Marathon Brabant foto’s op Facebook geplaatst: 10 km (134), Modoc Familieloop (63), Collin Hermans (284: alle afstanden). En, wanneer deze link bij Marathon Brabant activeert, kan je door je naam of startnummer in te tikken, krijg je ook jouw filmpje en jouw finishfoto’s te zien (en die je kan downloaden).

De uitslag van de 37e Van Oers Marathon Brabant kan je hier vinden.