Achilles drie Brabantse cross-kampioenen rijker

*Etten-Leur, 7 januari 2019 – Na de Pagnevaart-cross van zondag 6 januari 2019, die niet alleen het 4e onderdeel is van het ARWB-crosscircuit, maar de organisatie was ook gevraagd het Brabants Kampioenschap cross in hun wedstrijd te integreren. Helaas leeft zo’n kampioenschap niet bij de meeste hardlopende Brabanders, want van de iets meer dan 300 wedstrijdatleten was slechts 22,5% afkomstig uit een andere Brabantse regio. En dan meestal nog van verenigingen van de naastgelegen regio Midden-Brabant. Maar desondanks telde deze regionale cross inclusief recreatielopers 350 deelnemers, da’s een mooi aantal liefhebbers.

Veertig Achilles crossers
Van de wedstrijdlopers waren er 40 lid van Achilles, en drie daarvan wisten hun wedstrijd (in de eigen categorie) te winnen. Het opvallendst was de zege die Janne Lemstra behaalde. Deze B juniore van Achilles (op de foto rechts van Cia Smulders) liet haar hardlooptalent al een beetje zien tijdens de Van Oers Brabant Marathon, waar deze 15-jarige de 5 kilometer won in 20:13. Nu in de Pagnevaart-cross was de in Etten-Leur woonachtige loopster al haar categoriegenoten te snel af. Met een gemiddeld tempo van 3:55 min/km eindigde zij driekwart minuut voor nummer twee.

De andere twee titels werden behaald door oude bekenden: Toon Heeren en Kees Lazeroms. Deze masters waren master in hun eigen leeftijdsklasse. De stylist uit Sint Willebrord had zelfs 2,5 minuut voorsprong op de crosser die een treedje lager op het podium van de M45 naast hem stond na afloop. En ook de zege van Kees kwam geen moment in gevaar, want de pupil van Tonio de Jong kwam negentig tellen eerder over de eindstreep dan zijn naaste concurrent bij de M55-ers.
Nog drie Achillesatleten liepen zich in de prijzen: Cia Smulders werd tweede bij de V55 en Ruben Galjon derde bij de jongens B junioren. Helaas hadden deze crossers maar weinig tegenstand, resp. 1 en 2 concurrenten. Dat kon Sophie van Gurp niet zeggen, zij moest het opnemen tegen achttien andere D juniores en dit Achilles meisje kon uiteindelijk op een kwart minuut van de winnares een mooie derde plaats pakken.

Waarom zou je gaan crossen?
Eigenlijk is het lastig om te begrijpen waarom hardlopers zo’n mooie regionale cross links laten liggen. De Pagnevaart-cross wordt gehouden op een uitdagend parcours over mooie glooiende bospaden rond de vijver in het Pagnevaartbos te Hoeven en de organisatie wordt prima verzorgd door de Oudenbossche atletiekvereniging AVO’83.

Want bij crossen gaat het niet om persoonlijke records, de afstanden zijn bijna nooit exact en er zijn zeker geen kilometeraanduidingen. Crosswedstrijden als deze vergen meer van een loper dan alleen maar zo hard mogelijk naar de finish rennen. Tijdens het inlopen verken je natuurlijk al het parcours en loop je de gehele ronde, om te zien waar je eventueel kan versnellen voor een inhaalactie, hoe je de heuvels en afdalingen gaat ‘nemen’ en hoe je de bochten gaat aansnijden. Dan al bepaal je je eigen ‘blauwe lijn’, jouw ideale en snelste route over het parcours. Na het startschot komt het erop aan bij welk groepje je aansluit, start je te snel, dan loop je kans om jezelf over de kop te lopen. Zeker met een geaccidenteerde ronde als in het Pagnevaartbos wordt je met jezelf geconfronteerd wanneer je te snel je kruit verschiet. Voor een goeie race is het belangrijk om je krachten goed te verdelen. Dus liever een beetje behoudend en met de rem erop starten, dan er meteen invliegen. Daardoor kan je in de volgende ronde(n) je tempo optimaliseren, zodat je in de laatste ronde het liefst nog kan versnellen en zo andere lopers passeren. Dan kom je met een voldaan en tevreden gevoel over de finish en heb je zeker met veel plezier hard gelopen. Op naar de volgende cross!

Hoe kijkt een kenner tegen het crossen aan?
‘Om goed te kunnen crossen moet je als atleet over een groot aeroob vermogen beschikken’, zegt Atletiekunie bondscoach Grete Koens. ‘Je duurtrainingen moeten op voldoende niveau zijn en je moet goed kunnen schakelen: tussen de korte en de wat langere pas. Je moet kunnen variëren bij de voetplaatsing als het terrein geaccidenteerd is. Atleten met een goed gevoel voor beweging zie je daarom bij de cross vaak voor in de wedstrijd.’ In de cross loop je zelden langere tijd een egaal tempo. ‘Je moet kunnen strijden met de elementen en de concurrenten. Na de piekbelasting als je een heuvel op loopt, moet je lichaam snel herstellen bij de afdaling. Je moet accelereren in de bocht. Koens denkt dat de cross, samen met de steeple, al met al de meest veelzijdige discipline in de loopsport is.’

Maar waarom zou je als atleet crosswedstrijden op je programma zetten, ook als je die natuurlijke aanleg wellicht mist?  ‘Voor pupillen en jonge junioren, die nog alle disciplines doen, geldt wat mij betreft: ga allemaal crossen’, zegt de bondscoach. ‘Het is een heel effectieve manier om je aerobe vermogen te ontwikkelen. De afstanden zijn dermate kort dat ook kinderen die zich in de toekomst op de sprint, het springen of het werpen gaan toeleggen ervan kunnen profiteren. Je creëert fitheid en vergroot de belastbaarheid. Bovendien ben je op een speelse en gevarieerde manier bezig.’

En hoe werd de Pagnevaart-cross ervaren?
Op de website van  AVO’83 trof de redactie de volgende opvallende reactie aan van Annelies Homma (atlete van THOR, Roosendaal): “Beste organisatie en vrijwilligers van de Pagnevaartloop 2019. Heel hartelijk bedankt voor alle tijd en inzet die jullie besteed hebben aan de Pagnevaartloop (tevens Brabants Cross kampioenschap) 2019. Ik heb genoten van het prachtige parcours, de warme sfeer, het gevoel van welkom en de gedeelde sportiviteit. Het was een werkelijk prachtige dag: dank!

Met vriendelijke groet en tot een volgende keer, Annelies”

De fotografen in de Pagnevaart
Een uitgebreide fotoreportage staat alweer op de website van Paul van Dongen, terwijl zijn collega hobby-fotograaf Jaap Lagendijk ook vele crossers op de korrel heeft genomen. In reportage van de eerste staat ook een foto van Jos van der Reep, dus de link naar zijn knipwerk volgt nog. En de uitslagen lees je na het activeren van deze link.