17e NK-medaille voor Toon Heeren

20180603GoudaNKMasters31* Etten-Leur, 4 juni 2018 – In een warm Gouda lukte het Toon Heeren om tijdens het NK Masters de gouden medaille op de 10.000 meter bij de Masters M50 te veroveren. In een bloedstollend gevecht met de winnaar van de 5.000 meter, waar Robert Willemse van Rotterdam Atletiek) afgelopen vrijdagavond zijn tegenstanders met 16:14 te snel af was, moest de 51-jarige atleet uit Sint Willebrord tot het uiterste gaan om zijn concurrent te verslaan. Toon’s trainingsgenoot Richard van Oosterhout koos al meteen voor zijn eigen tempo, kon halverwege de race nummer vier achter zich laten en finishte prima als nummer drie op zo’n 77 seconden van winnaar Toon.

Met twee man los van de rest
Al tijdens de eerste van vijfentwintig ronden voerden beide mannen het veld aan, en dat zouden ze tot op de laatste ronde blijven doen. Af en toe nam Robert de koppositie van Toon over, en tussen de 2e en 3e kilometer probeerde de Achillesloper zijn medekoploper op achterstand te zetten. Dat lukte maar met hooguit een tiental meter, want de RA-atleet bleef stoïcijns zijn tempo lopen en Toon moest van zijn versnelling recupereren, zodat de twee weer samen kwamen te lopen.

Tweede poging om weg te komen
Na 6 kilometer deed Toon weer een poging, toen leek het te lukken om een wat groter gat te slaan. Maar Willemse was nog steeds niet verslagen en kwam in de een na laatste ronde weer terug bij de West-Brabander, die daar wel even van schrok. Tijdens het luiden van de bel met het ingaan van de laatste 400 meter liep Toon een paar meter achter Robert, waarna Toon zijn eindsprint inzette.

Toon als tweede de laatste ronde in
Gingen de meeste rondjes in ongeveer 82-83 seconden, zijn slotronde wist Heeren in 72 tellen af te leggen. Die tempoversnelling kon Willemse niet volgen en hij capituleerde met nog tweehonderd meter te gaan. Toon Heeren was zeker van zijn 17e NK-medaille en eindigde in 34:01 vijf seconden voor zijn belager. Het duurde wel even voordat de gouden medaille-winnaar na zijn finish weer aanspreekbaar was.

Mocht de lezer na het doornemen van dit leesverslag nog niet overtuigd zijn van de spanning van de 10.000 meter van Toon, kijk dan dit videoverslag (04:18).

20180602Gouda-WilcoWilco Verwijmeren – kogel(stoten en slingeren) debuteerde op het NK Masters
Bij de Masters M40 kwam Wilco Verwijmeren uit op de onderdelen kogelslingeren en kogelstoten. Op vrijdagavond moest Wilco aan de bak  voor het kogelslingeren. In zijn zes beurten wist hij vijf geldige worpen te produceren, waarvan de derde de verste was: 17,68, wat zomaar meteen zijn PR zou kunnen zijn. Met deze afstand werd Wilco derde, de verschillen met de nummers 1 en 2 waren wel opmerkelijk. Nummer een wierp 39,56 m, nummer twee kwam tot 29,76 en tenslotte Wilco met weer ruim tien meter daarachter (17,68) op plaats drie.

Op zaterdagochtend stond voor de Achilles-master kogelstoten op het programma, om kwart voor elf stootten  de Masters M40 hun kogel van 7,26 kg (net zo zwaar als bij het kogelslingeren). Wilco realiseerde op dit onderdeel zes geldige stoten, waarbij ook nu weer zijn derde de beste was. Zijn 7,97 meter (34 centimeter onder zijn op 28 april dit jaar in Rotterdam gevestigde PR) betekende een vierde plaats in de eindrangschikking.

Wilco zelf over zijn eerste NK-optreden: “Het eerste NK Masters is voor mij afgesloten. Een hele mooie ervaring die volgend jaar zeker een vervolg krijgt. Vandaag met kogelstoten afgerond met een voor mij redelijke afstand net geen 8 meter. Corné Bolders bedankt voor alle goede aanwijzingen die je tot nu toe al gegeven hebt bij het kogelslingeren. Volgend jaar zeker weer en dan ook de vijfkamp.”

De resultaten van de NK Masters in Gouda staan hier.