NK Junioren (U20&U18) 2023

* Etten-Leur, 28 juni 2023 – Op 23, 24 en 25 juni vond in Bergen op Zoom het NK junioren plaats, tegenwoordig officieel het ASICS NK U20&U18 geheten. Na 4 deelnemers in 2022 bij de editie in Amsterdam, stonden er tijdens de editie van 2023 in totaal 5 atleten van ARV Achilles aan de start.

Vrijdag 23 juni
Het toernooi voor Achilles werd op vrijdag al vroeg geopend door Eline Luteijn (U18) bij de series op de 100m. Enigszins bevangen door de zenuwen had ze een wat mindere start, waardoor ze als 7e van de 8 atleten eindigde in haar serie. Uiteindelijk hield ze nog 11 atleten achter zich en eindigde ze als 37e van 48 deelneemsters in een tijd van 13,52 sec. Dit was een vergelijkbare prestatie als vorig jaar in Amsterdam, dus hier mag Eline best trots op zijn.

Vervolgens was het de beurt aan debutant Finn Jansen (U18). Hij had zich (zelfs tot zijn eigen verbazing) geplaatst voor de 800m, terwijl hij de 1.500m momenteel toch meer als beste afstand ziet. Door gewoon zijn eigen race te lopen kwam hij als 35e van 36 deelnemers over de finish in een nieuw PR van 2:16,57 min. Finn meldde na zijn race dat hij onder de indruk was van de start snelheid van zijn tegenstanders. Hij is met dit NK een mooie ervaring rijker.
Niet veel later liep ook Anne Kieneker (U20) haar series op de 100m. Of eigenlijk de halve finale, want door een lager aantal inschrijvingen had de organisatie besloten om de series te laten vervallen. Anne finishte als 5e van de 8 in haar serie in een tijd van 13,05 sec. Met de 16e plaats van 23 deelneemsters behaalde ze niet de finale. Net als vorig seizoen eindigde het toernooi voor Anne op de 100m in de halve finale. Verder niet getreurd, want Anne had op zaterdag (400m) en zondag (200m) nog andere onderdelen op het programma.
De vierde Achilles atlete die vrijdag in actie kwam was Sophie van Gurp (U18). Zij debuteerde op de 3.000 meter. Deze race was direct de finale. En wat voor finale werd het. In de boemelrace der boemelraces durfde niemand het initiatief te nemen om met een strak aanvangstempo de race te starten. De eerste kilometer werd gelopen in ongeveer 4:20 min. Uiteindelijk werd de gang erin getrokken met nog ruim 3 van de 7,5 ronden te gaan. Toen de 3 snelste atleten hun eindsprint inzetten, moest Sophie een klein gaatje laten, wat niet meer dicht te lopen was. De race werd door haar afgesloten op de 5e plaats in een eindtijd van 11:34 min. Sophie had liever een vanaf start snelle race gehad, maar de realiteit is dat dit kan gebeuren bij kampioenschappen. Desalniettemin is hier Sophie als 5e van Nederland geëindigd.

Zaterdag 24 juni
Het toernooi werd voor Achilles op zaterdag vervolgd met de deelname van Anne Kieneker op de 400 meter. Net als bij de 100 meter was dit direct de halve finale, maar Anne had hier gezien het deelnemersveld wel een reële kans om de finale te halen. Ondanks een vrij lastige baanindeling met baan 8, lukte het Anne om als 2e in haar serie te finishen. Met een nieuw persoonlijk record van 59,73 seconden, plaatste ze zich direct voor de finale van zondag.

Zondag 25 juni
Op de slotdag van dit NK junioren kwamen nog 3 Achilles atleten in actie. Sam Jansen (U18) moest in de ochtend aan de slag op de series van de 200m. De aanloop naar dit NK was er een met hobbels, want Sam heeft de afgelopen maanden behoorlijk wat blessureleed gehad. In zijn serie eindigde Sam als 7e in een tijd van 25,69 seconden. Het was een duidelijke verbetering van zijn seizoens beste tijd. In de totaal uitslag was dit goed voor een 38e plaats van de 42 deelnemers. Sam gaf na de wedstrijd aan dat het meedoen hem veel plezier gaf en het gevoel te hebben dat hij ongeveer weer op het niveau aan het komen is van voor zijn blessures.

Anne Kieneker had zich ook ingeschreven voor de 200m bij dit NK, maar had reeds op zaterdag besloten om zich hiervoor af te melden i.v.m. haar finale op de 400m. De 400m finale bleek een hele snelle race. Winnares Myrthe van der Schoot van GAC Hilversum verbeterde het Nederlands record wat een aantal jaar geleden werd gelopen door Femke Bol. Anne startte deze finale uit baan 3 met alle betere loopsters voornamelijk voor zich. Vier loopsters waren duidelijk sneller weg. In de strijd om plek 5 strandde Anne uiteindelijk op 2 tienden, omdat ze op het laatste stuk net niet het gaatje kon dichtlopen. Verder was de race qua tijd praktisch een kopie van de dag ervoor met een tijd van 59,74 seconden. Dit is een dag later op zich al vrij knap, zeker doordat het op deze zondagmiddag inmiddels alweer rond de 30 graden was. Voor Anne is de 6e plaats een prestatie waar ze heel tevreden mee is.

Als laatst atlete kwam Sophie van Gurp nogmaals in actie. Deze keer in de finale van de 1.500m. Het werd dit maal een race die in niets leek op die van twee dagen eerder, want direct vanaf de start werd er gewoon hard gelopen. Het lukte Sophie om in het begin mee te komen met de kopgroep, maar uiteindelijk liepen ze vooraan nog net iets te hard. Sophie vond dit een leuke race, omdat er vanaf het begin hard werd doorgelopen en ze hierdoor tot het einde alles kon geven. Dit resulteerde uiteindelijk in een 9e plaats en een nieuw persoonlijk record. Voor het eerst onder de 5 minuten: 4:56,24 min. Op deze manier was dit voor haar een fijne en positieve afsluiting van het NK.

Achilles kijkt terug op een succesvol NK junioren 2023 en is trots op de goede prestaties van de deelnemers met maar liefst drie top 10 noteringen. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2015. In 2024 zal het NK junioren in Utrecht plaatsvinden. We hopen hier weer met een groep atleten van Achilles aan mee te mogen te doen.

De resultaten van dit NK kan je hier terugzien, op de Facebookpagina van Achilles staan de foto’s van de Achillesatleten, gemaakt door Kees Knuit en Antoine Kertzman.