Silvia en Karsten in Minneapolis

Afbeelding_92-1673* Etten-Leur, 1 oktober 2015 – Slechts tien dagen nadat ze een pacemaker had gekregen, ging Silvia Verhoeven alweer hardlopen. Dat was in 2013. Mét pacemaker heeft de 52-jarige Etten-Leurse inmiddels twee marathons en een ultraloop volbracht. Komende zondag staat de derde wedstrijd over ruim 42 kilometer op het programma: the Twin Cities Marathon (van Minneapolis naar St. Paul) in de Verenigde Staten. Het heeft een speciale reden dat Verhoeven juist aan deze marathon meedoet. “Ik vertegenwoordig Nederland in het zogeheten Global Heroes-hardloopteam, een initiatief van Medtronic Philantropy voor sporters wiens levenskwaliteit is verbeterd dankzij een medisch-technologisch hulpmiddel. Medtronic is ‘s werelds grootste bedrijf dat in medische technologie is gespecialiseerd. Vandaar”, vertelt Verhoeven vanuit haar hotelkamer in St. Paul.

Het feit dat ze een paar jaar geleden een pacemaker kreeg, had te maken met een (te) traag hartritme. Verhoeven verloor tijdens het rennen zelfs een keer het bewustzijn. Ze kan inmiddels goed uit de voeten met het apparaatje in haar lijf. “Maar dat heeft wel de nodige tijd gekost. Ik heb vooral problemen gehad met het vinden van de juiste instellingen van de pacemaker. Met het installeren van een ademhalingssensor waardoor de hartslag wordt bepaald door het ritme van de ademhaling, is dit ondervangen: Ondertussen was ik wel aardig het vertrouwen in mijn lijf verloren. Het leek mij dat er maar één manier was om dat vertrouwen te herwinnen en dat was gewoon door blijven trainen.” Verhoeven is niet bang dat haar opnieuw iets overkomt tijdens het lopen. “Ik geef niet toe aan de angst dat er iets zou kunnen gebeuren. Zoveel vertrouwen heb ik wel weer. En daarmee is het plezier in het lopen ook helemaal terug. Ik train nu niet anders dan voorheen. Ik begon laat met hardlopen, op mijn 42e, maar heb in tien jaar tijd inmiddels elf marathons en vier ultra’s gelopen.”

Verhoeven heeft een bijzonder loopmaatje tussen Minneapolis en St. Paul: haar zoon Karsten Nefs van 19 jaar doet ook mee. “Het is zijn eerste marathon. We gaan dit avontuur samen beleven. We zijn sinds 28 september in de VS en 6 oktober zijn we weer thuis in Etten-Leur. Het is erg leuk de laatste trainingen hier langs de Mississippi te kunnen doen”, aldus de vrouw die lid is van atletiekvereniging Achilles in haar woonplaats. Ze hoopt zondag een tijd van tussen de 3.20 en 3.25 neer te zetten. “Er zal vast wel een moment komen dat ik me afvraag waarom ik dit mezelf aandoe, maar ik blijf gewoon stug doorlopen. Na de finish ben ik dat alweer vergeten.”

bron: BN de Stem

En misschien zijn Silvia en Karsten wel live te zien op de stream!
Start marathon 08:00, streeftijd marathon 3.20-3.25 , finish 11:20-11:25. Tijdsverschil 7 uur dus zij hoopt ergens tussen 18:20-18:25 Nederlandse tijd over de finish te komen.

 

20151004TwinCitiesMarathon1