Heren senioren stijgen verrassend in competitiestand

Robin 400mh* Etten-Leur, 1 juni 2017 – Op zondag 28 mei stond het heren seniorenteam van Achilles in Breda aan de start van hun 2e van totaal 3 competitiewedstrijden. Tijdens de eerste wedstrijd in Ede eindigde het team op een landelijke 11e plaats in de 2e divisie (totaal van 3 poules). Ook in Breda behaalde Achilles deze klassering. Maar omdat andere verenigingen wat steken liet vallen stijgt ons heren team echter verrassend naar de 9e plaats in de tussenstand van de 2e divisie na 2 wedstrijden. Johan Hack deed voor ons verslag.

De wedstrijd vond plaats op de dag dat Nederland voor het eerst in 37 jaar met Tom Dumoulin een mannelijke winnaar had in een grote wielerronde en NAC Breda via de nacompetitie promoveerde naar de Eredivisie. BN DeStem opende maandag groots met pagina’s artikelen over twee sportprestaties die niet zo lang geleden als redelijk onmogelijk werden beschouwd. Het herenteam van Achilles mocht het doen met 3 zinnen bij het Etten-Leurse regiosportnieuws. Wij kennen onze plaats uiteraard. Toch zijn er duidelijke overeenkomsten.

Het seniorenteam had de afgelopen weken met nogal wat tegenslagen te maken. Zoals wel vaker (en wat eigenlijk bij elke vereniging ook voorkomt) konden we niet in de op papier sterkste opstelling aantreden. Dit zorgde intern voor enige commotie, zeker nadat een van onze atleten besloot om, bij afwezigheid van anderen, zich dan voorlopig ook maar niet beschikbaar te stellen. De verwachtingen waren vooraf dus niet al te hooggespannen. Achilles reisde met een relatief jong team af, bestaande uit vier A/B junioren, twee 1e jaars senioren en vier 23+ atleten. Logischerwijs nam vooral de ‘oude garde’ de ploeg op sleeptouw. Robin van der Sanden (foto) haalde met enig fortuin bij het hoogspringen de 1.90m, om vervolgens als invaller de 400m horden net boven de minuut (60,11 sec) af te raffelen. Arjan Dekkers kwam sterk voor de dag in vermoedelijk zijn beste competitiedeelname namens Achilles ooit: 11,41m op kogel en 62,97m op het speerwerpen. Joost Ketel herstelde zich na een mindere eerste wedstrijd sterk met een 200m van 23,74 sec. Alex Heijnemans liep een voor hem keurige 400m van 56,00 sec en wierp de speer naar 46,80m.

Verder was het aan de jeugd. Tijdens het openingsonderdeel, de 3000m steeple, verbeterde Stef Dirks het clubrecord bij de A junioren tot 10:15,78 min. Bart Hondeveld (19) had een stabiele wedstrijd met 5,96m verspringen en 11,86 sec op de 100m. Op dezelfde 100m werd B junior Ruben Jaspers de pechvogel van de dag, doordat hij een DQ achter zijn naam kreeg. Gediskwalificeerd. De van de 400m naar de 1500m doorgeschoven Rick Lambregts (20) had wederom een goede dag. Met een eindtijd van 4:14,13 min scherpte hij zijn vorige toptijd aan met maar liefst 15 seconden. A junior Pascal Reichert sprong 4,85m ver. Debutant Ruben Baljon behaalde als 1e jaars B junior zowel op de 400m (58,40 sec) als 200m (27,52 sec) een persoonlijk record.

De wedstrijd werd afgesloten met de altijd spectaculaire 4x100m estafette, het ultieme teamonderdeel. Gezien de omstandigheden vooraf was er niet getraind op dit onderdeel. Waar de concurrenten nog driftig op de wissels oefenden, sjokten onze mannen wat rondjes als warming-up, deden hun spikes aan en gingen naar de start. Toen voltrok zich een klein wonder. Niet alleen kregen Ruben (Jaspers), Bart, Alex en Joost in 45,59 seconden het stokje aan de finish, ze wisten ook nog eens 6 concurrenten achter zich te houden. Met 4x DQ en 1x DNS werd het een ware veldslag. Nadat vervolgens alle rangen en standen waren opgemaakt bleek Achilles toch mooi 5e geworden te zijn in de zuidelijke poule van de 2e divisie. Omdat ergens in het noorden enkele concurrenten vooral moeite hadden met de bezetting van de 400m horden en 3000m steeple, zorgde dit alles voor een verrassende stijging naar plek 9 in de 2e divisie. Iets wat dus voorafgaand aan de wedstrijd als onmogelijk werd beschouwd. Op 18 juni wordt de laatste van 3 wedstrijden gehouden in Nijmegen. Ook daar schijnen tegenwoordig wonderbaarlijke sportprestaties mogelijk te zijn… (NAC versloeg NEC afgelopen zondag in Nijmegen met 4-1)

De volledige uitslag: https://www.atletiek.nu/wedstrijd/vereniging/8257/185/