Derde ‘halve’ voor Paddy Herijgers opstap naar crossseizoen

20140629Etten-LeurKS00* Etten-Leur, 25 oktober 2014 – Als zondagmiddag om 14.00 uur het startschot voor de halve marathon valt, loopt er bij de dames een regionale kanjer: Paddy Herijgers uit Rijsbergen. De afgelopen drie weken hebben we elke zondag een man in de spotlights gezet; vandaag is dat last but not least een dame.

Voor Paddy is de Van Oers Marathon Brabant een thuiswedstrijd. Bijna dagelijks traint op een gedeelte van het parcours in de Pannenhoef. Voorheen liep ze vooral de 10 kilometer: de halve marathon van Etten-Leur wordt dit jaar pas haar derde. Na Etten-Leur gaat ze zich toeleggen op de cross-lopen.

Ervaren loopster
De 37-jarige Herijgers startte met lopen toen ze in 1996 met studeren begon aan de laboratoriumschool in Etten-Leur. Ze begon in clubverband bij A.RV Achilles, waar ze zich vijf jaar lang toelegde op de 5, 10 kilometer en de cross. Na het stoppen van Ed Sligchers, als trainer, verliet Paddy A.R.V. Achilles en werd lid van loopgroep P.K.   Dit is een landelijke vereniging, waar je alleen betaalt voor het lidmaatschap, niet voor de kosten van de accommodatie, trainer, krachthonk, clubblad etc. In feite train je individueel en via de loopgroep ontvang je de wedstrijdlicentie.  Sedert twee jaar loopt Paddy weer bij A.R.V. Achilles: Het lopen bij een vereniging met de mogelijkheden om op de baan te trainen trok haar weer erg aan. Paddy blijft echter een individualist: ze traint meestal alleen op de weg of in het bos en ze maakt zelf haar’ eigen trainingsschema’s. Heel belangrijk voor haar blijven de gelopen tijden. Het P.R. op de 5 kilometer is 17:58 op de weg en 17: 40 op de aan. Op de 10 kilometer is haar PR 37:24 op de weg. Paddy Herijgers heeft tot nu toe slechts een tweetal halve marathons gelopen: in 2012 in Eindhoven 1.25:31 en dit jaar op een heuvelachtig terrein in Meerssen (Limburg) in 1.26:22.

Etten-Leur 2014
Vorige week was de NK marathon van Amsterdam en twee weken daarvoor de Singelloop in Breda. Veel van haar concurrenten liepen daar de (halve) marathon mee. Paddy loopt alleen wat ze erg leuk vindt, vandaar dat ze ook de thuiswedstrijd in Etten-Leur loopt. Je weet nooit precies met wie je loopt, maar de concurrenten die Breda of Amsterdam liepen zijn vandaag waarschijnlijk nog niet gerecupereerd. “Dat kan in mijn voordeel wegen, maar ondanks dat geef ik altijd alles, anders heb ik het gevoel dat ik niet goed gelopen heb. Mijn streven is om op 1.25 weg te gaan, maar dan moet het weer wel optimaal zijn en dan moet op het laatste stuk niet teveel tegenwind staan. Het leuke van de Van Oers Marathon Brabant is dat ik door mijn eigen regio loop, samen met veel bekenden en dat er ook veel bekenden langs het parcours staan, hoewel ik die door mijn concentratie niet altijd zie staan. Na Etten-Leur begint mijn meest favoriete onderdeel: het cross-seizoen. Ik vind het heerlijk om lekker door de modder te lopen, dat kost veel kracht en dat bouwt mijn conditie weer verder uit. Lopen is voor mij een manier van het is ontspanning; het verzet mijn gedachten!” In november loopt ze de nationale cross van Tilburg, daarna de Sylvester cross in Soest en tenslotte het Nederlands kampioenschap (8 kilometer) in Kerkrade.

bron: Etten-Leurse Bode

tekst: Frans van der Bom