Achilles 55-plus: ook tijdens de vakantie aktief

 

20130718-55plus* Etten-Leur, 25 juli 2013 – Achilles 55plus: al 22 jaar jong.

Geschiedenis
“De één is wat fanatieker dan de ander ja” zei Mels de Vries (70), looptrainer van de 55-plussers van Achilles in mei 2011. Nu, twee jaar en twee maanden later is dat nog steeds niet veranderd. Kwamen er in 2011 op dinsdag- en donderdagochtend zo’n veertig senioren tussen 09:30 en 10:30 een uurtje trainen, volgens Mels telt de groep nu ongeveer vijftig meer en minder actieve leden. Als onderdeel van ARV Achilles is deze specifieke groep voor senioren in 1991 samen met Toos Dingenouts met zes deelnemers begonnen. En in tweeëntwintig jaar zijn de meeste leden van deze tak van Achilles minstens twee keer per week actief. Sommigen “klussen” er op de maandag op en rond de atletiekbaan nog wat bij en mocht Mels er een keer niet zijn, dan gaat de training gewoon door, want dat wordt dan automatisch door leden van de groep overgenomen.

Warming 55+

Warming up 55+ door looptrainer Mels de Vries (4e van rechts)

Eigen tempo
Het fijne van deze groep is dat niets moet, alles is vrijwillig. Wil of kan je maar drie rondjes lopen en dan wandelen, prima. En iedereen in zijn of haar eigen tempo. Maar ook duizendjes in 04:30 minuut hardlopen als je dat kan. Want sommigen doen nog aan wedstrijden mee, er is er zelfs een die als 70-jarige bijna alle Majors (de marathons in Boston, Londen, Berlijn, Chicago en New York) heeft gelopen. Alleen de Chicago Marathon dit najaar ontbreekt nog in zijn rijtje.

Sociale functie
Naast rondjes lopen op de atletiekbaan heeft deze groep ook een social functie. Want is er na de training minimaal koffie, bijna altijd is er wel iemand jarig (geweest) en trakteert op iets lekkers bij de koffie. “Dat maakt het ook gezellig. Het is een sociale bezigheid, eerst een stukje hardlopen en daarna samen wat drinken en gezamenlijk nakletsen”, aldus Chris Dekker.

55+ na de training

55+: koffiedrinken, nakletsen en genieten van een verjaardagstraktatie

Jaarlijks hoogtepunt
Het jaarlijkse hoogtepunt van de 55-plusgroep is het dagje uit op de eerste dinsdag na de Nijmeegse Vierdaagse. Dan wordt er na de ochtendtraining een fietstocht georganiseerd naar een bestemming in de omgeving. In  2012 was dat het maïsdoolhof in Prinsenbeek en dit jaar ging de tocht naar de Memmoerhoeve, waar een aantal activiteiten plaatsvonden. Daarna terug fietsen naar de Achilles accommodatie om de dag met een barbecue af te sluiten. En op 23 juli 2013 waren er ondanks de vakantieperiode maar liefst bijna 40 leden aanwezig!

Krachttraining
Nieuw bij de 55-plussers is dat op donderdag na het inlopen aan het einde van de warming-up aandacht wordt gegeven aan krachtoefeningen. Spiermassaverlies is een veelvoorkomend verschijnsel bij oudere mensen. Dit proces is grotendeels omkeerbaar met behulp van specifieke, langdurige krachttraining. Wetenschappelijk is aangetoond dat individueel spierkrachtversterkende en balansoefeningen het aantal vallen en valincidenten met letsel met een derde verminderen! In onze vergrijzende maatschappij is het van groot belang om op deze relatief eenvoudige manier de kwaliteit van leven te verbeteren.

Belangstelling? Kijk voor informatie op onze nieuwe internetsite Trimgroep 55+