26 december 2018: de 54e Kerstcross Sprundel

* Etten-Leur, 22 december 2018 – Dit weekend staat er in BNdeStem een interview van Bep Tielemans met Kees Lazeroms en José van de Linden over de Kerstcross Sprundel. De volledige tekst lees je hieronder:

Eenvoud maakt cross Sprundel bijzonder

Op tweede kerstdag de strijd aangaan door modder, zand, een stukje bos en over heuveltjes. In Sprundel is dat al meer dan vijftig jaar een traditie.

Kees Lazeroms en José van der Linden kunnen erover meepraten. Van jongs af aan zijn broer en zus van de partij bij de Kerstcross Sprundel op het terrein aan de Noodstraat vlakbij het ouderlijk huis in het buitengebied. Hier is voor hen beiden de passie voor hardlopen geboren. Kees veroverde sindsdien als wedstrijdatleet zeventien medailles op Nederlandse kampioenschappen cross, weg- en baanatletiek, waarvan zevenmaal goud. Eerder dit jaar beklommen broer en zus allebei het erepodium op het NK cross. Ze wonnen er een bronzen plak als master 50.

Bij regionale wedstrijden op de weg en veldlopen presteren de Achilles-atleten in de top van hun categorie. Aan de basis ligt hun eerste deelname als kind van een jaar of acht aan de Kerstcross. Kees Lazeroms, net master 55: “Het parkoers is in 53 jaar nauwelijks veranderd en dat geldt ook voor de sfeer. Omkleden in de stal tussen strobalen waar na afloop van een felle crossstrijd warme chocomelk wacht als beloning. Afhankelijk van de weersomstandigheden is het afwisselend terrein redelijk of zwaar te belopen. Modder, hobbelig gras, bos, lichte heuveltjes krijgt iedereen sowieso voor de kiezen.”

Kees verscheen vaak aan de start op het terrein van de families De Rooij en Lazeroms, een neef van hem die zelf ook steevast meedoet.

“De Kerstcross Sprundel wordt gehouden sinds 1965. Tot en met 1981 tekende de plaatselijke KPJ voor de organisatie. Eén jaar ging de cross niet door omdat de organisatie stopte. Een jaar later pakte een nieuw comité de draad weer op. Tot op de dag van vandaag staat dit enthousiaste comité Kerstcross Sprundel klaar om atleten te verwelkomen en de wedstrijd in goed banen te leiden”, aldus Kees Lazeroms, die dit seizoen uitkomt in de West-Brabantse crosscompetitie en zo toewerkt naar het NK cross 2019.

Net als haar broer liep José van der Linden bij het gebruikelijke rondje op tweede kerstdag vaak in de prijzen. Haar voorkeur gaat uit naar de lange cross over acht kilometer. Vijfmaal finishte ze hierbij als tweede overall. José: “Mijn broers voetbalden en gingen ’s zomers hardlopen. Als kind ging ik met hen mee. In de Kerstcross stonden we soms met zijn tienen van de familie Lazeroms aan de start. Na afloop met zijn allen op de koffie bij mijn vader blijft ook een traditie: gezellig in sporttenue.”

bron: BNdeStem, tekst: Bep Tielemans

Meer informatie over de Sprundelse Kerstcross, klik hier.